- Det er råvarene de er på jakt etter. Kineserne har jo snart tatt over hele Afrika!

Marine Harvest-aksjonær og tidligere fiskeriutsending til Hong Kong, Arne Hjeltnes, er ikke overrasket over at China Investment Corp (CIC) - Kinas svar på oljefondet - har puttet litt av pengene sine i norske lakseaksjer.

Dagens Næringsliv skriver onsdag at det kinesiske fondet har kjøpt seg opp til en eierandel på rundt 1,5 prosent i den norske oppdrettsgiganten Marine Harvest.

- Det er et fritt marked. Det er en annerkjennelse av bransjen og det er kjekt at kineserne har tro på det samme som oss, sier Hjeltnes til DN.no.

- Invester i det Kina ikke har!
Hjeltnes er i dag konsernsjef i kommunikasjonsbyrået Creuna, som blant annet har hatt Marine Harvest på kundelisten. Hjeltnes har dessuten vært kommunikasjonsdirektør i nettopp Marine Harvest . Han har også erf#229 fra bransjen som fiskeriutsending til Hong Kong for Eksportutvalget for fisk på midten av 2000-tallet.

Den gangen fikk han ofte besøk av norske investordelegasjoner som jaktet på attraktive muligheter i KIna.

- Da var det en kinesisk analytiker i Hong Kong som alltid sa: "Ikke investér pengene deres her. Dra heller hjem og investér i alt som Kina ikke har. Olje og laks!".

Han tror den kinesiske investeringen i Marine Harvest er en del av en langsiktig strategi, og viser til den kinesiske overtagelsen av Elkem tidligere i år.

- De er interessert i råvarer og kompetanse.

Eventyr
Hjeltnes, som er selv er aksjonær i selskapet, mener utsiktene i laksebransjen ser svært lyse ut.

- Det er et eventyr. Jeg skulle bare ønske at jeg hadde mange flere aksjer, sier Hjeltnes.

Les også: Kineserne spiser av Fredriksens laks (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.