- Det er når du har vondt i magen når du gjør en investering, at investeringen ofte er best. Når det føles trygt og godt er godhetsfølelsen livsfarlig og din verste fiende.

Tidligere stjerneanalytiker og nå investor Aasulv Tveitereid har mer enn 20 års erf#229 fra aksjemarkedet.

- Akkurat nå er alle fokusert på high yield og obligasjoner. Jeg tror det er en kjempeboble som kommer til å sprekke. Folk skyr aksjer som pesten, og jeg tror aksjer kommer til å bli kjempehot igjen. Men om det er i år eller neste år eller senere, det vet jeg ikke, sier Tveitereid.

Tveitereid liker å gå motsatt vei av alle andre:

- Jeg har sett nok av eksempler de siste 25 årene, om hvordan bobler bygges opp, og der alle mener det samme. Jeg ser mange dumme forkl#229er på hvorfor for eksempel det norske boligmarkedet eller high yield-markedet skal holde i tre, fire, fem år til, og at "this time is different". Da skal man være forsiktig, så vi skygger banen der, sier han.

- Aksjer er billig, og vi har mye aksjer
Tveitereid startet å handle aksjer da han var 17 år gammel, og ble etterhvert en av de mest profilerte aksjeanalytikerne i Oslo da han ledet oljeserviceteamet i SEB Enskilda under riggboomen. Nå jobber han med å forvalte egne penger og Stenshagen-familiens formue i Stenshagen Invest.

Stenshagen Invest, der Tveitereid jobber tett med tidligere bilimportør Egil Stenshagens sønn Jørgen Stenshagen, har plassert omtrent 700 millioner kroner i aksjemarkedet.

I tillegg forvalter Tveitereid egne penger, som han understreker er betydelig mindre enn Stenshagen-porteføljen.

- Vi kjøper aksjer når det er billig, og vekter oss ned eller selger ut når det er dyrt. Akkurat nå er aksjer billig, og vi har mye aksjer, sier Tveitereid.

Kanoninvestering
Han peker på at aksjer nå handles 20 prosent under historisk snitt.

- Vi har vært gjennom mange tøffe år. Vi har veldig lave renter, folk er generelt negative og da tror vi det er riktig å gå motsatt vei. Derfor har vi lastet opp med mye aksjer det siste året, når det har vært billig.

Han er underliggende positiv til aksjemarkedet i år, og peker på tre helt klare aksjefavoritter:

- I Stenshagenporteføljen har vi 20 papirer. Det er spesielt tre aksjer vi har sterk tro på, og som er de største i vår portefølje. Det ene er Sparebank Midt-Norge (MING), Wilhelmsen Holding (WWIB) er vi også veldig positive til og i tillegg har vi satset tungt på Awilco Drilling (AWDR).

Sistnevnte har gått tregangeren siden Stenshagen Invest kjøpte ved juletider i 2011.

- Det har vært en kanoninvestering, og det er riv i toget fortsatt. Vi mener fortsatt at Awilco Drilling er en klar doblingskandidat.

Synes det er helt fantastisk
Den dårligste investeringen i Stenshagen Invest-porteføljen ifjor var Farstad Shipping.

- Men utover det har det vært et veldig bra aksjeår i 2012. Vi har gjort det vesentlig bedre enn indeks, slik vi også gjorde i 2011.

Han forteller at porteføljen hadde en positiv avkastning på tre prosent i 2011, mot en negativ avkastning i OSEFX-indeksen, som fond gjerne bruker som referanse, på 19 prosent. I 2012 var OSEFX opp omtrent 20 prosent, og Tveitereid sier at de har gjort det vesentlig bedre enn det.

- Vår strategi er å bry oss lite om makroøkonomi, men å arbeide hardt med å plukke de riktige aksjer samt å kjøpe dem når de er på billigsalg, slik som de er i disse dager.

- Savner du tidene da aksjer var veldig hot?

- Nei, jeg synes det er helt fantastisk. Når aksjer er hot er de dyre. Når det er stille, sånn som nå, er det billig. Vi finner masse, spennende selskaper. Det er lite kamp om selskapene og en vakker dag snur denne trenden, sier han.

Les også: Disse aksjene kan gjøre deg rik i 2013

<b>- Det er når alle er sikre man skal være redd</b>

<b>Her er Skagen-sjefens største bekymring</b>

<b>Denne aksjen vil gå 30 prosent</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.