Ferske tall fra NAV viser at arbeidsledigheten fortsatt øker i Norge. Antallet helt ledige er nå 3,3 prosent, og 700 personer meldte seg som helt ledige for NAV i januar.

Les: Nå øker ledigheten

Dersom man velger å se på det samlede antallet ledige og personer på ordinære arbeidsmarketstiltak, slik markedet gjør, ser verden brått lysere ut.

- Oppgangen i ledigheten var langt lavere enn både vi og markedet ventet. Disse tallene samsvarer med mitt inntrykk av arbeidsmarkedet, som er at det står bedre til nå , sier Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken, til DN.no.

Sesongjusterte tall for helt ledige og ordinære tiltaksdeltakere viser at det ble 317 nye ledige fra desember til januar.

Syed mener dette er positive tall.

- En oppgang er aldri bra, men sett i perspektiv er dette positive tall, sier makroøkonomen, og viser til at den gjennomsnittlige økningen i denne gruppen månedene før har vært på rundt 1.500 personer.

Tror på utflating og fall
Syed tror denne positive tendensen vil fortsette.

- Jeg vil ikke bli overrasket om veksten flater ut og ikke stiger lenger, på kort til mellomlang sikt. På noe lenger sikt enn det tror jeg på et fall, sier Syed.

Vanskelig å vurdere
Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, mener det er vrient å lese en klar tendens i januartallene.

- Dette var trolig svært forvirrende tall, ettersom den ikke-justerte veksraten var langt høyere enn konsensus, mens den sesongjusterte raten var lavere enn konsensus forventet, skriver Bruce i en oppdatering.

Han tror årsaken er at noen analytikere ikke vurderer sesongmønsteret, sier Bruce.

- Dette var ved første øyekast sterke talt siden den sesongjusterte veksten var flat sammenlignet med trenden på rindt 1.500 personer i måneden. Men som vi har advart er det utfordrende å justere januartallene siden arbeidsledigheten alltid øker kraftig i januar. I tillegg har nok sesongjusterte faktorer blitt tilskrevet for mye av skylden, av tekniske årsaker, skriver Bruce.

Han vil avvente februartallene før han kommer men sin konklusjon om utviklingen.

- Vi gjetter at Norges Bank vil gjøre det samme, skriver Bruce.

Neste rentemøte er onsdag 3. februar.

Les også: - Renten kan øke dramatisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.