Hans norske advokat, Arild Holden, hevdet i retten mandag at de tre første vitnene på aktoratets liste må avskjæres.

Holden begrunnet sin innvending med at rettssamfunnet nå må få en avkl#229 på om journalister står i en særstilling når det gjelder å avdekke kriminalitet.

Tirsdag får han svar fra administrator Torjus Gard i Oslo tingrett.

Straffbare handlinger
Holden mente journalistene kunne ha begått en straffbar handling da de kjøpte et båtsertifikat. I så fall har de brutt paragraf 128 i straffeloven, en paragraf de fem på tiltalebenken allerede er tiltalt etter.

Derfor er det all grunn til å spørre om journalister skal ha en rett til å provosere fram kriminalitet som politiet ikke har, sa Holden.

Han sa de metoder journalistene hadde brukt, ikke kan benyttes av politiet. Om politiet hadde gjort de samme handlinger, ville det ikke vært mulig å reise tiltale, sa Holden.

Han mente det var viktig å få avklart hvorfor journalister i tilfelle har andre fullmakter enn politiets etterforskere.

Holden mente det var viktig å se på hvilke konsekvenser det kan få om andre enn politiet benytter etterforskningsmetoder politiet selv ikke har lov til å benytte. Når resultatet foreligger, benytter likevel påtalemyndigheten disse metodene i sin bevisføring.

Uavklart med Pallin
Oslo tingrett skal allerede tirsdag ta stilling til om journalistene får vitne. Retten skal også avgjøre om politiet får anledning til å legge fram lydbåndopptak som den ene av de tiltalte har gjort med en annen av de tiltalte.

Også disse opptakene er overlatt til politiet som bevis.

Advokat Holden opplyste ved rettsmøtets slutt mandag at det ennå ikke var helt avklart om overføringen av saken mot den svenske fartøysinspektøren, Claes Pallin, fra Sverige til Norge er i orden.

Han opplyste at det samme dag var gått et brev fra Pallins advokater til riksadvokatene i Sverige og Norge for å få en formell avkl#229 på flere uavklarte forhold. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.