Mandag la finansminister Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet for 2013.

Der kommer det frem at regjeringen bruker rekordmange oljekroner i et rekordstort budsjett. Oljepengebruken er nå på 125 milliarder kroner, opp fra 116,2 milliarder kroner i år.

Beløpet tilsvarer 3,3 prosent av oljefondet, og ligger dermed godt inder handlingsregelen på fire prosent.

- Dette sier imidlertid lite om hvor stor etterspørselsimpuls budsjettet vil gi, slår seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken fast.

Langt over
Hun peker på at målt som andel av trend BNP i Fastlands-Norge øker det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet fra 5,2 prosent i år til 5,3 prosent neste år.

- Dette er nær nivået de siste fire årene, men over to prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet i perioden 2001-2008, skriver hun.

Handlingsregelen gir rom for økt bruk av oljepenger også de nærmeste årene. Bache peker imidlertid på at veksten i avkastningen fra oljefondet om noen år kan avta, samtidig som en aldrende befolkning gir høyere pensjons- og helserelaterte utgifter.

- Dette vil gi utfordringer i budsjettpolitikken som er langt større enn de vi ser i dag, skriver hun.

Dette er i tråd med det BI-professor Hilde C. Bjørnland sa til DN.no igår. Hun er en av Norges fremste eksperter på statsbudsjettet:

Les også: - Dette blir feil

- Men mesteparten av pengene går til å dekke lønnsutgifter og offentlig forbruk. Det er betenkelig syns jeg. Jeg ser på oljeinntektene som bonuspenger som vi skal bruke til å styrke landets vekstevne, ikke penger vi skal bruke til å dekke underskuddene. Det var ikke det som var hensikten med handlingsregelen, sa hun.

Les også: - Kan få hollandsk syke i Norge (2009)

Ansvarlig på liksom

Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber


Nordmenn er verdens mest trygdede
(2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.