Norges Bank senket rentebanen kraftig i sin første strategirapport i år, Pengepolitisk rapport.

Nå advarer økonomene Norges Bank mot de langsiktige konsekvensene av ekspansiv pengepolitikk.

- Signalene er avgjørende
Sentralbanken begrunner i hovedsak nedrevideringen med fallende utenlandske renteforventninger, og lavere kapasitetsutnyttelse og svakere inflasjonsutsikter enn ventet her hjemme.

Sjeføkonom Frank Jullum var den eneste av de 13 økonomene TDN Finans snakket med på forhånd som ventet en renteheving i dag. Nå er han bekymret for de langsiktige konsekvensene av Norges Banks pengepolitikk.

Ifølge Jullum betyr det ikke så mye om renten kommer opp nå eller i mai, men nedrevideringen av rentebanen bekymrer ham.

- Det er signalene de sender som er avgjørende, sier han.

"Grøft til grøft"- rentesetting
Sjeføkonomen viser til at Norges Bank begrunner nedrevideringen med at renteforventningene ute har falt, og at for stor rentedifferanse til utlandet vil gi sterkere krone, noe som igjen vil dempe inflasjonen og gjør at sentralbanken må holde igjen.

- Landene vil være ulikt berørt av finanskrisen og renteeffektene vil også være forskjellige fra land til land. Dermed vil det være ulikt tempo i rentehevingene fremover, sier han.

Han mener dette problemet er større for Norges Bank enn for mange andre sentralbanker, fordi slakken i norsk økonomi er relativt liten og at gjelden hovedsakelig er basert på flytende rente.

- Å legge for mye vekt på utviklingen i utenlandske renter øker derfor risikoen for en "grøft til grøft"-rentesetting fremover, ifølge sjeføkonomen.

På bakgrunn av signalene i pengepolitisk rapport blir sentralbanksjef Svein Gjedrems advarsler om boligboble meningsløse, mener Jullum.

Mest redd for prisutviklingen
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda deler Fokus Banks oppfatning om at den norske styringsrenten er for lav. Han viser til at dagens "dueaktige" melding henger sammen med at inflasjonen fremover kan bli lavere enn ventet.

- Først og fremst er Norges Bank bekymret for at en for sterk krone skal trekke kjerneinflasjonen for langt ned og ikke så mye for veksteffekten, sier Bruun til TDN Finans.

Kronen svekket seg
Kronen gikk umiddelbart tre øre svakere mot euro og to øre svakere mot dollar etter at Norges Bank publiserte den nye renteprognosen.

Renten på statsobligasjoner med femårs løpetid er ned seks basispunkter, mens tilsvarende renter i Europa for øvrig er opp fire punkter. Tiåringen er uendret på 3,76 prosent, mens den tyske stiger tre punkter.

Les: Kronefall etter rentebeskjed

Ikke overrasket over reaksjonene
Markedet hadde på forhånd priset inn 50 prosent sannsynlighet for en renteheving i dag, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets. Han er derfor ikke overrasket over markedsreaksjonene.

- Rentebeslutningen var som ventet. Nedjusteringen av rentebanen var noe mer enn det vi ventet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til TDN Finans onsdag.

Andreassen venter at styringsrenten vil stige til 2,50 prosent ved utgangen av 2010.

- Vi venter en renteøkning før sommeren og to økninger etter, sier han til TDN Finans.

Les også: - Trenger ikke ekstremt lav rente

<b>Rører ikke renten </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.