- Det er kjøpers marked nå. Finner du drømmehytta vil du kunne gjøre betydelig bedre kjøp i dag enn du har kunne gjort tidligere, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Prisnedgangen for fritidsboliger ved sjøen fortsetter for andre år på rad, viser den årlige rapporten for sjøhyttemarkedet, lagt frem av meglerbransjen idag.

Les dagens sak: Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen

Ikke vent på bunnen
Gjennomsnittsprisene er seks prosent lavere enn i sammeperiode i fjor. Og de siste to årene er prisen på fritidsboliger ved sjøen redusert med over 11 prosent.

Meglertoppen er forsiktig med å mene noe om hvilken vei prisene skal gå videre.



- Det er godt mulig vi er på vei videre ned, men nå ligger vi på et prisnivå som det er kjøpekraft til å møte, mener Vammervold Dreyer.  

Likevel – og selv om prisene tradisjonelt går ytterligere ned på sensommeren, er ikke EFF-direktørens tips å la drømmehytta fare i håp om enda bedre tider.

- Jeg tror ikke man skal sitte og vente på bunnen her i dag. Det er veldig få som klarer å treffe bunnen akkurat der den er. Ikke sitt og vent på et bedre kjøp, det er vanskelig å time og det er ikke sikkert det kommer, sier han.

- Spørsmålet er jo om prisene vil falle mer
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er usikker på om denne sommeren kan være tiden for å gjøre et godt hyttekjøp ved sjøen.

- Det avhenger av så mangt. En ting er at det er pause i det markedet. Men en annen ting er om det er riktig tidspunkt å kjøpe på, sier Bjørnstad.

Han peker på at husholdningenes etterspørsel ikke er spesielt sterk, og mener folk nå er mer selektive på hva de kjøper.  

- På en måte ønsker man å investere i eiendom, på den andre side er man redd for at prisnivåene er for høyt. Så spørsmålet er jo om prisene vil falle mer, sier Bjørnstad.

Et viktig punkt i avgjørelsen om tiden er inne, er om man faktisk har råd til å gå inn i markedet.

- Det er lett å la seg friste av lav rente, for det kan jo se gunstig ut. Men en økning i renten kan føre til at man blir tvunget til å selge i et nedadgående marked, og taper mye penger, sier han.

Bjørnstad presiserer at han tror på fortsatt lav rente og oppgang i boligprisene.

Edruelige priser
En lang vinter, kald vår og dårlig vær får mye av skylden for 2013 ser ut til å bli skrevet inn i historiebøkene som et dårlig år for fritidsboligsalget. Vammervold Dreyer mener de som ønsker å selge sin fritidsbolig ikke kan forvente den beste prisen.

- Ønsker de å selge hytta, må de møte forventiningene om hva potensielle kjøpere er villige til å gi. Mange ønsker å få priser for hyttene sine på nivå med hva man fikk tidligere, sier han.

Da er det ikke sikkert et salg vil være fort unnagjort.

- Kanskje enkelte må senke forventningsnivået litt for å klare å få solgt hytten sin i markedet, mener Vammervold Dreyer.

Tips til kjøper
Vammervold Dreyer kommer gjerne med tips til deg som ønsker å kjøpe hytte ved sjøen.

- Først og fremst handler det om at du må kjenne markedet du skal inn i. Bruk tid på å sette deg inn i markedet, hva er solgt, hva ligger ute? Da får du kunnskap om hvilket nivå du bør ligge på, sier Vammervold Dreyer.

Han legger til at det ligger mye psykologi i hvordan markedet utvikler seg.

- En negativ tendens blir fort forsterket. Ofte kan det være lurt å være litt motsyklisk i tendensene som er der ute, sier han.

Les også:
Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen
- En form for sløsing(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.