De siste tiårene har veksten i Kina vært svært høy, i snitt ti prosent i året. Nå er avmatningen tydelig. Makrotallene har tikket inn på stadig svakere nivå, og nattens PMI-tall levert av HSBC føyer seg inn i rekken av skuffende rapporter fra kinesisk økonomi.

Indeksen faller for femte måned på rad, mens det var ventet at den skulle stige. Rapporten sendte aksjemarkedene rett ned.

Underindeksene tyder på at de økonomiske forholdene internt i Kina er forverret, samtidig som internasjonale forhold fortsetter å tynge den kinesiske industrien.

- Ved et veiskille
- Alt tyder på at den kinesiske vekstmodellen er ved et veiskille, og at kinesiske myndigheter har sett dette, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

Store deler av den kinesiske veksten de siste tiårene har kommet fra enorme investeringer.

- Kina har nå et investeringsnivå som er det høyeste vi har sett i noe lands historie, og det kan ikke fortsette, sier Dørum.

I ubalanse
Dørum mener Kinas økonomi er grunnleggende ubalansert. Privat forbruk er svært lavt i forhold til det som er vanlig i andre land. Vanligvis er står konsumet for 50-60 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

- I Kina er andelen en tredel av BNP, sier Dørum.

Halvparten av veksten i Kina stammer fra investeringer.

- Det er ikke et nivå som kan opprettholdes, sier Dørum.

Må snu en supertanker
Den kinesiske statsministeren Wen Jiabao sa i begynnelsen av mars at den fremste prioriteringen i året som kommer, er å styrke forbruket og den innenlandske etterspørselen.

Selv om kinesiske myndigheter ønsker at veksten i større grad skal være drevet av forbruksvekst og mer tjenestetung vekst, tror Dørum det er en lang vei frem dit.

- Dette er langsiktige prosesser, og det er ikke åpenbart at myndighetene vil klare å kompensere for ytre og indre svikt ved å få fart på forbruket, sier Dørum.

En nødvendig forutsetning for økt forbruk er blant annet at det sosiale sikkerhetsnettet bygges ut, slik at folk våger å spare mindre og bruke mer. Det er ikke gjort i en håndvending.

- Spørsmålet er om de vil klare å snu den kinesiske supertankeren over natten. Jeg tror ikke det, sier sjeføkonomen.

Men gjør de kan for å holde veksten oppe
Wen Jiabao sa også i begynnelsen av mars at Kina tar sikte på en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år.

Jiabao går av til neste år, og det pågår derfor en tøff maktkamp i kinesisk politikk.

- 2012 er et viktig år på grunn av lederskiftet. Jeg tror derfor myndighetene vil gjøre det de kan for å holde veksten oppe. De vil ikke se lederskiftet på et bakteppe av økonomisk stagnasjon, stigende ledighet og sosial uro, sier Dørum.

- En korreksjon ligger i luften
- En korreksjon ligger i luften, sier aksjestrateg Bengt Jonassen i Carnegie til Dagens Næringsliv.

  - Det har vært tre måneder med oppgang. Og så begynner det å komme drypp om at kinesisk økonomi kanskje utvikler seg svakere enn de fleste har forventet. Noen flere sånne drypp kan føre til at mange i markedet blir skuffet, sier Jonassen.

Veiskille
Mye tyder på at investorene må forberede seg på flere slike drypp.

Seniorøkonom Knut Anton Mork tror den økonomiske stagnasjonen kan gi et dytt til gjennomføringen av reformer i Kina.

- Oppgjøret kommer også på et tidspunkt der kinesisk vekst er i ferd med å dabbe av og det blir mer og mer klart at betydelige reformer i markedsliberal retning må til, skriver Mork i sin morgenrapport torsdag.

Ny kurs
Mork peker på at statsminister Wen i lang tid har snakket om reformer i både markedsliberal og demokratisk retning uten tilsynelatende å ha vært i stand til å følge det opp med handling.

- Trolig ser han nå en mulighet for å legge en ny kurs, bort fra den tunge maktutøvelsen, og over i mer demokratisk og markedsliberal retning, skriver Mork.  

LES OGSÅ: - Hvem bryr seg om Hellas? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.