Det fremgår av dokumenter som er sluppet av Wikileaks, skriver den britiske avisen The Guardian onsdag.

Konfidensielle meldinger fra USAs ambassade i Riyad oppfordrer Washington til å ta en advarsel alvorlig fra en ledende representant for saudi-arabiske oljemyndigheter om at kongedømmets oljereserver kan ha blitt overvurdert med så mye som 300 milliarder fat, eller nærmere 40 prosent.

Sadam Husseini, geolog og tidligere leder for utvinning i det saudiske oljemonopolet Aramco, møtte USAs generalkonsul i Riyadh i november 2007, og fortalte at Aramco ikke ville kunne komme opp i den produksjon på 12,5 millioner fat per dag som måtte til for å holde et lokk på prisene, skriver avisen.

12 millioner fat per dag
Mange analytikere venter at Saudi-Arabia og de øvrige Opec-landene vil pumpe mer olje hvis prisene når et nivå som truer med å strupe etterspørselen på verdensbasis.

Ifølge meldingene fra Riyad, som skriver seg fra 2007 til 2009, vil Saudi-Arabia kunne nå en produksjon på 12 millioner fat per dag innen ti år.

Innen den tid, muligens allerede i 2012, vil verdens oljeproduksjon kunne ha nådd sitt toppunkt, det vil si peak oil.

Husseini skal ha sagt at Aramco på et slikt tidspunkt ikke ville være i stand til å stanse økningen i oljeprisene, fordi Saudi-Arabias energiindustri hadde overvurdert sine utvinnbare reserver for å stimulere utenlandske investeringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.