Det sa Johnsen på NRKs radioprogram Søndagsavisa.

- Jeg er veldig overrasket over at de bruker den begrunnelsen, fordi det ikke er en automatikk i at det skal skje en renteøkning som følge av økte kapitalkrav. Bankene har blant annet andre muligheter. Det er å se på forhold til utbyttet, egen drift, og ikke minst innlånskostnader. Rentene bankene bruker til å låne inn har falt siden 2012, så her har bankene bedret marginer, sa Johnsen.

Han viste også til at det fortsatt ikke har skjedd noen lovendringer.

- For det første er det bankene som har ansvar for de rentene de til enhver tid setter på utlånene sine. (..) Det er vanskelig å skylde på andre. For det andre er de nye kravene ikke der. Vi har sagt at vi skal legge frem en sak for Stortinget i løpet av våren, som handler om nye kapitalkrav, som for så vidt er en del av en internasjonal tilstand (..). Så vil vi sende ut på høring et forslag om risikovekting av boliglån, sa Johnsen til Søndagsavisa.

- Må selv ta ansvar
- Bankene må selv ta ansvar for egne avgjørelser, og ikke legge ansvaret over på andre, sa han.

På spørsmål om bankene bør deles opp svarer finansministeren:

- Det er en diskusjon som vi ikke har hatt i Norge, men vi ser at det er en diskusjon de har ute i Europa. Det som jeg tror er viktig i forhold til boliglån og renter er at en har god konkurranse i banksektoren, og en viktig side i norsk banksektor er at den er veldig desentralisert. (..) Det er en fordel for konkurransen. (..) Det er en interessant diskusjon Schäble (Tysklands finansminister Wofgang Schäuble, red. anm.) trekker opp, men det har jeg ikke hatt tid til å tenke igjennom.

- Er det et problem i Norge at noen banker er for store? spurte NRK-journalisten.

- Det er klart at DNB er en stor bank, men det er mange andre aktører. Det er sparebanker og det er utenlandske banker, sa Johnsen. Han sa at under bankkrisen på 1990-tallet var myndighetene veldig opptatt av at ingen banker skulle bli for store.

Hever renten med 0,3 prosentpoeng
DNBs konsernsjef Rune Bjerke var også invitert til NRK P2s radioprogram, men hadde ikke mulighet til å stille.

DNB meldte forrige uke at de øker rentene på boliglån og bedriftsutlån med inntil 0,3 prosentpoeng. Banken viste da til «signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, derunder markant høyere risikovekter for boliglån».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.