Kjerneinflasjonen (KPIJAE) ventes å være uendret fra midten av juli til midten av august, tilsvarende en oppgang på 2,6 prosent på årsbasis.

Det viser gjennomsnittet av estimater TDN Finans har innhentet fra ni økonomer.

I juli steg KPIJAE med 2,5 prosent på årsbasis.

Samlet inflasjon ventes også å være uendret på månedsbasis og være 2,1 prosent på årsbasis.

Tror prisveksten vil falle under to prosent
Hvis inflasjonen kommer ut på linje med konsensus er prisveksten noe høyere enn Norges Bank har lagt til grunn i gjeldene rentebane. Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities venter imidlertid at vi vil se en gradvis nedgang i konsumprisveksten utover høsten.

- Jeg tror prisveksten vil falle ned mot to prosent, og kanskje noe under, senere i år. Men hvis de positive tallene vi har sett den seneste tiden fortsetter kan inflasjonen komme tilbake til målet raskere enn ventet, og så vil sentralbanken måtte heve renten, sier han til TDN Finans mandag.

Wilhelmsen tror også konsumprisindeksen vil vise noe oppgang i august, men det skyldes at prisene falt mye fra juli til august i fjor.

-Trenden frem til jul vil være videre fall, sier han.

Små rentehevinger på hvert møte?
First Securities venter at første renteheving fra Norges Bank vil komme i oktober, men er ikke fremmed for at den kan komme allerede denne måneden. Det er mange grunner til at renten bør settes høyere, mener Wilhelmsen.

- Lavkonjunkturen i Norge er ikke så dyp som fryktet, selv om industrien sliter mer enn andre sektorer. Fallet har vært brattere enn i 2003, men vi kom fra et høyere nivå, slik at nivået nå sannsynligvis vil bunne ut på et høyere nivå enn det gjorde da. Det ser heller ikke ut til at arbeidsledigheten blir like høy som den var den gang, sier makroøkonomen, som venter en ledighetstopp på rundt fire prosent.

Han tror derfor Norges Bank vil vurdere en renteheving på septembermøtet, men velge å holde den uendret og signalisere en heving i oktober. Uavhengig av når på høsten den første hevingen kommer vil rentenivået høynes i små, hyppige steg, venter meglerhuset.

- Det kan godt være at det kommer små rentehevinger på hvert eneste rentemøte det neste året, sier Wilhelmsen.

Konsumprisveksten for august offentliggjøres torsdag 10. september klokken 10:00.

Deltagere: 4Cast, BNP Paribas, DnB Nor Markets, First Securities, Fokus Bank, Handelsbanken Capital Markets, Nordea Markets, SEB Norge og Terra Gruppen.

Les også: - Grunn til å frykte en ny boligboble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.