Sjelden har en mann stått lengre fremme i skoene enn da konsernsjef Alf C. Thorkildsen presenterte det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill SDRL på årets Pareto-konferanse.

- Jeg mener vi kan konkurrere hvor som helst i verden, og med hvilken som helst bransje. Derfor har vi også kunnet gå til markedet å hente penger 20 ganger, sier Seadrill-sjefen.

Høy vekst, heftige marginer
Den erfarne rigglederen har ansvar for det som inntil nylig var verdens største riggselskap. Selskapet har marginer andre bare kan drømme om - nær 60 prosent. Veksten har også vært eksplosiv. Frem til 2010 på 50 prosent årlig i gjennomsnittlig samlet vekstrate (CAGR).

Målsetningen er ytterligere 10 prosent mot utgangen av 2014 fremgår det av presentasjonen. Samtidig har Seadrill vært iherdig med redusere gjeld. Fordi selskapet kan. Ved utgangen av 2016 vil selskapet ha en gjeld på sine dypvannsenheter på 300 millioner dollar per enhet, ifølge Thorkildsen. Og det er alle moderne enheter.

- Det var en usedvanlig positiv og fremoverlent presentasjon du avholdt, Thorkildsen?

- Det er sånn som det har vært de siste fem årene, sier han lattermildt til DN.no.

Forbigått av Transocean
Seadrill forbigås i størrelse av amerikanske Transocean. Selskapet stakk nylig foten i døren til Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Drilling AKD og klinte til med et oppkjøp til rundt det doble av børsverdien.

Finansdirektør Ricardo Rosa i Transocean sa på sin presentasjon i dag at selskapet per dags dato kontrollerer 73 prosent i Aker Drilling. Fredriksen er imidlertid ikke den som sitter stille. Ukjent for markedet i forkant var Seadrill for lengst posisjonert i Aker Drilling-aksjen, og har en latent gevinst på 150 millioner kroner om budet går igjennom.

Og Fredriksen har vært ute en vinternatt før.

Under fjorårets Paretokonferanse sørget han egenhendig for at aksjekursen til Transocean steg 7 prosent etter uttalelser til TDN Finans om ”det hadde vært veldig spennende å gjort det”, da han ble spurt om muligheten for at Seadrill ville kjøpe selskapet. Thorkildsen holder kortene tett til brystet.

- Deler du synet som Fredriksen hadde i fjor?

- Jeg tror ikke jeg vil kommentere det, men Seadrill har den mulighet til at vi kan se på alle muligheter som kommer, sier Thorkildsen til DN.no.

- Nye, interessant offshorefunn
Seadrillsjefens viktigste budskap under dagens presentasjon er at det underliggende markedet er svært sterkt.

- Det fundamentale er svært sterkt. Det spesielt sterke er at det er kommet nye, interessant offshorefunn, sier Thorkildsen.

- Alle selskaper vil konsentrere store deler av sine investeringer fremover, og det gjør det veldig interessant for Seadrill, sier han til DN.no.

- Men er Seadrill tilstrekkelig ”rigget” for å utnytte de mulighetene som kommer?

- Ja, jeg tror vi er det, sier Thorkildsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.