Tidligere i august meldte Statoil sammen med partnerne Petoro , Det norske oljeselskap og Lundin Norway om et oljefunn på 200-400 millioner fat i Aldous Major South-prospektet i Nordsjøen. Nå viser det seg at funnet er langt større enn først antatt.

- Dette er selvsagt svært gode nyheter, og bekrefter Aldous Major Sør som et betydelig funn, sier administrerende direktør Erik Hauguane i Det norske oljeselskap i en melding fra selskapet.

Les også: - Vi har tatt storeslem

Det norske oljeselskap DETNOR stiger 19,9 prosent til 38,00 kroner på Oslo Børs tirsdag.

8. august meldte Statoil at Aldous Major Sør funnbrønn påviste mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter. Nye tall fra Statoil tyder på at den samme strukturen kan inneholde tilleggsressurser i samme størrelsesorden. Det totale ressursestimat for denne lisensen, PL 265, er derfor mellom 400 og 800 millioner fat oljeekvivalenter. I dette estimatet er Aldous Major Nord prospektet ikke medregnet.

Sammenheng mellom feltene
I tillegg har Statoil fått bekreftet at det er sammenheng mellom funnene på Aldous Major South og Avaldsnes, henholdsvis i lisens PL 265 og lisens PL501. Oljestrukturen estimeres å inneholde totalt 500-1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

- Aldous/Avaldsnes er et stort oljefunn, og våre beregninger tyder på at det samlede funnet kan havne på topp ti-listen av oljefunn på norsk sokkel. Ikke siden midten av åtti-tallet er det gjort et tilsvarende oljefunn i Norge, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil i en pressemelding fra selskapet tirsdag.

Det skal nå startes boring av brønn 16/2-9 Aldous Major North for å avklare ytterligere potensial, samt eventuell kommunikasjon med de to tidligere oljefunnene (Aldous Major Sør/Avaldsnes). Det planlegges også en avgrensing i lisensen i 2012 for å avklare det fulle volumpotensialet for en fremtidig utbyggingsløsning.

- I verdensklasse
- Som vi sa på kapitalmarkedsdagen i juni, så er norsk sokkel et petroleumsområde i verdensklasse. Aldous/Avaldsnes-funnene er et bevis på at norsk sokkel fortsatt er attraktiv. Å gjøre funn av denne størrelsen i et modent område, viser at leting handler om utholdenhet, kreativitet og innhenting av ny kunnskap, sier Dodson.

Aldous Major South ligger i lisens 265 hvor Statoil er operatør (40 prosent), med partnerne Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap (20 prosent) og Lundin (10 prosent).

Avaldsnes ligger i lisens 501 hvor Lundin er operatør (40 prosent), med partnerne Statoil (40 prosent) og Mærsk (20 prosent).

Statoil stiger 0,2 prosent til 122,80 kroner på Oslo Børs tirsdag.

For Statoil er Aldous/Avaldsnes det tredje store funnet som operatør i 2011. I april i år ble oljefunnet Skrugard på cirka 250 millioner fat påvist i Barentshavet og oljefunnet Peregrino Sør på mellom 150 og 300 millioner fat ble påvist i Brasil.

- Funnene er et resultat av Statoils letestrategi hvor vi prioriterer ”high impact”-muligheter, samtidig som vi fokuserer i våre etablerte kjerneområder, sier Dodson.

Les mer:
Bommet på kjempefunnet med 3 meter i 1971

- Vi har tatt storeslem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.