- Det vil være negativt for norsk økonomi at kredittpraksisen overfor bedrifter strammes inn, mens det er positivt at det blir vanskeligere for husholdninger å få lån, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets til DN.no.

Bankene opplever fortsatt økende etterspørsel etter lån fra husholdningene. Men nå vil bankene stramme inn, viser Norges Banks utlånsundersøkelse som ble lagt frem tirsdag.

Norske bedrifter har allerede fått merke at bankene er mindre villige til å låne ut penger. Finansuroen i forbindelse med gjeldskrisen i Europa har ført til at det er blitt dyrere for bankene å hente inn finansiering i markedet.

Bankene viser til at finansieringssituasjonen og de makroøkonomiske utsiktene også vil påvirke tilgangen til lån til husholdningene fremover.

Kraftig boligprisvekst
Boligprisene har steget 9,7 prosent i løpet av det siste året. Norges Bank har tidligere i år uttrykt bekymring for utviklingen i boligprisene, men den internasjonale uroen har gjort det vanskelig for sentralbanken å øke styringsrenten. Nå kan imidlertid sentralbanken få hjelp fra bankene til å stagge den voldsomme boligprisveksten.

- Det at bankene vil bli strengere i sin kredittpraksis fremover kan være en demper for utviklingen i boligmarkedet. Dette kan komme til å påvirke prisene, sier Haugland.

I forrige runde med finansuro høsten 2008 strammet også bankene kraftig inn overfor husholdningene. Blant annet ble bankene langt mer tilbakeholdne med å gi mellomfinansiering ved kjøp av bolig.

- Situasjonen er ikke like dramatisk som under finanskrisen, men kan sammenliknes med nivået vi så på vårparten 2009, sier Haugland.

Flere vil ha fastrente
Bankene rapporterte om noe økt samlet låneetterspørsel fra husholdninger i kvartalet, mens bankene i forrige undersøkelse forventet bankene uendret låneetterspørsel.

Etterspørselsøkningen fordelte seg på alle typer boliglån, som nedbetalingslån, rammelån og førstehjemslån.

Etterspørselen etter fastrentelån har vært mer eller mindre uendret det siste året, men i tredje kvartal meldte bankene nå om noe økt etterspørsel etter denne typen lån. I motsetning til andre typer lån venter bankene økt etterspørsel etter fastrentelån også fremover.

"Lave renter på fastrentelån er trolig årsaken til denne økningen", skriver Norges Bank i meldingen.

Strammet inn
Bankene rapporterte om en svak økning i etterspørselen etter lån fra foretak, men økningen var mindre enn forventet. Også for foretak melder bankene om noe økt etterspørsel etter fastrentelån. Bankene venter også økt etterspørsel etter fastrentelån fra foretakene. Samtidig venter bankene en nedgang i foretakenes samlede låneetterspørsel.

Undersøkelsen viser at bankene allerede har strammet noe inn på kredittpraksisen overfor bedriftene - og at innstramningen vil fortsette fremover. Finansieringssituasjonen til bankene, makroøkonomiske utsikter og næringsspesifikke utsikter bidro i noe grad til innstrammingen i tredje kvartal, opplyser Norges Bank.

Fremover venter bankene en ytterligere innstramming overfor foretakene. Både makroøkonomiske utsikter, næringsspesifikke utsikter, finansieringssituasjonen og kapitaldekningen er ventet å bidra til innstrammingen, ifølge sentralbanken.

Les mer:

<b>Spår godt rentenytt fra Norges Bank</b>

<b>Spår halvering av renten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.