dn.no publiserte denne saken torsdag 22. februar. På forsiden ble det brukt et bilde av Bjørn Lyng og hans to tidligere personlige assistenter, søstrene Ann Charlotte og Ann Britt Rotvold. De to har ingenting med denne saken å gjøre, og dn.no beklager hvis bruken av bildet har medført belastninger for dem.

Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, NITO, begjærte onsdag firmaet Bjørn Lyng Industries and Invest SL konkurs. Bakgrunnen er manglende utbetaling av over hundre tusen kroner i lønn til en ansatt ingeniør.

Om noen uker blir det rettsmøte om saken.

Spøkelsesselskap
- Vi håper jo selvfølgelig at selskapet betaler ut pengene, men sant å si tviler jeg på det, sier advokatfullmektig i NITO, Lars Kristian Nørgaard til dn.no.

Nørgaard sier NITO har prøvd å få kontakt med de rette vedkommende i Lyng-konsernet for å fremme kravet om lønn. Men bare det å finne riktig person har vist seg vanskelig.

- Det er mye som er pussig her. Ingen har tatt ansvar for selskapet etter at Bjørn Lyng døde. Vårt medlem sier at det i og for seg ikke var noe problem med selskapet så lenge Bjørn Lyng levde, men etter hans død virker det som om selskapet har fått seile sin egen sjø, sier Nørgaard.

Ifølge de opplysningene NITO har klart å få ut om selskapet, er ingeniøren som de representerer den eneste ansatte i Norge. Det sitter faktisk ingen personer i styret heller, bortsettt fra Bjørn Lyng selv.

- Men han er jo død, sukker Nørgaard.

Foruten Lyng står selskapet oppført med en annen aktør i styret - det Jersey-registrerte selskapet Patalavaca Holdings Limited.

I Spania
Bjørn Lyng døde 81 år gammel på Gran Canaria 12. oktober ifjor, etter lang tids sykdom. Det var også på Gran Canaria han var mest engasjert de siste årene - med oppbygging av turiststedene Anfi del Mar og Taurodalen.

 Firmaet Bjørn Lyng Industries and Invest er registrert i Spania, men også i Brønnøysundregistrene som et såkalt norskregistert utenlandsk selskap. NITO mener det er grunnlag for å prøve saken for retten i Norge.

- Vi har ikke klart å finne noe virksomhet i Spania, og mener derfor firmaets hovedvirksomhet er i Norge. Da kan vi fremme konkursbegjæring her, sier NITO-rådgiveren.

Flere uten lønn
Selv om den NITO-organiserte ingeniøren offisielt er den eneste ansatte i firmaet, er han ikke den eneste som kan berette om kaoset som har brutt ut etter Bjørn Lyngs død.

Flere andre som mener de har vært ansatt og jobbet for den nylig avdøde industrimagnaten Bjørn Lyng er også i harnisk.

- Nå benekter de at jeg i det hele tatt har jobbet for Bjørn Lyng, sier en annen ingeniør til dn.no.

Mannen forteller at han på våren i fjor ble kontaktet av to representanter fra Lyng. De spurte om han kunne lage tredimensjonale tegninger av komponenter til et avsaltningsanlegg på Kanariøyene, der Lyng holdt på å bygge opp enda et ferieparadis, i Taurodalen.

Vet ingenting
Det var ikke store oppdraget. Han skulle få 38.000 kroner for jobben, det var bare å sende inn skattekort. Men pengene har han ikke sett noe til.

- Da Bjørn Lyng gikk bort, brøt det ut fullstendig kaos. De to som kontaktet meg, forteller at de ikke engang vet om de selv er ansatt eller oppsagt, forteller ingeniøren.

 Kontrakt på serviett
Helt til det siste skal Bjørn Lyng ha hatt kontroll med det meste som foregikk i selskapene hans.

- Han var den ubestridte sjef til den siste uken før han døde, sa Lyngs personlige advokat Endre Kolbjørnsen i et intervju med Adresseavisen like etter dødsfallet.

Lyng var en dyktig forretningsmann, og etterlot seg trolig verdier på oppunder en milliard kroner. Men formalitetene var han ikke alltid like nøye med, skal vi tro hans advokat og nære rådgiver Endre Kolbjørnsen.

Ifølge intervjuet i Adresseavisen ble Kolbjørnsen ansatt av Lyng for syv år siden, etter å ha skrevet under arbeidskontrakten på en serviett.

- Latterlig
Men noen har ikke engang en serviett å vise til. Ingeniøren som nå prøver å få ut de 38.000 kronene han mener han har krav på, fikk bare en muntlig avtale om dette ene oppdraget.

- Jeg prøver å nå frem til de rette personene, men ingen tar ansvar. Det er for dumt, for det er en sånn latterlig liten sum. Jeg ante ikke at det gikk an å holde på sånn for et seriøst firma, sier ingeniøren til dn.no.

Avviser kaos-beskrivelsen
Endre Kolbjørnsen, som i en årrekke har vært Bjørn Lyngs juridiske rådgiver på Gran Canaria, avviser overfor dn.no påstandene om at det råder kaos i selskapet etter Lyngs bortgang.

- Den beskrivelsen får stå for deres regning.

- Men råder det kaos?

- Nei, fremholder Kolbjørnsen, som også avviser at han selv eller Bjørn Lyngs sønn, Ragnar, har noe med dette selskapet å gjøre.

- Men hvem er det som representerer selskapet da? Er det kanskje noen personer i dette selskapet Patalavaca?

- Det kjenner jeg ikke til, sier Kolbjørnsen.

- Hvor mange ansatte var det i selskapet?

- Det vet jeg heller ingenting om.

Dødsbo
Kolbjørnsen kan imidlertid opplyse at dødsboet er under behandling, men at man foreløpig ikke har oversikt over hvilke aktiva som finnes, eller hvilke krav som foreligger.

- Så alle som mener de har krav bør komme med dem, sier Kolbjørnsen - som heller ikke er kjent med at NITO har begjært Bjørn Lyng Industries and Invest konkurs.

At Bjørn Lyng fortsatt sitter som styreleder av selskapet mer enn fire måneder etter sin død, er ifølge den juridiske rådgiveren uproblematisk.

- Det er egne regler i Spania, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.