– Vi kan si at Kina, med sine 1,3 milliarder mennesker, til en viss grad bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre. Hvis landet blir i stand til å utvikle en sosial markedsøkonomi med fulle borgerrettigheter, vil det ha en enormt positiv betydning for hele verden, sa Jagland under prisseremonien i Oslo Rådhus fredag.

De fremmøtte i rådhuset reagerte med applaus da Jagland ga Kina æren for at antall fattige i verden synker.

I talen pekte Jagland på at rask økonomisk vekst ofte har vist seg å styrke vilkårene for fri forskning og fri debatt.

– Dessuten: Uten ytringsfrihet vil korrupsjon, maktarroganse og vanstyre utvikle seg. Ethvert maktapparat må balanseres med folkevalgt kontroll, frie medier og enkeltmenneskets rett til å kritisere. Det er ingen tilfeldighet at nesten alle de rikeste landene i verden er demokratiske, fastslo Jagland.

Han gjorde det klart at «med Kinas nye status følger økt ansvar.»

– Mange vil spørre om ikke Kinas svakhet – i all den styrke som landet i disse dager viser – ligger i at man må fengsle en mann for elleve år bare fordi han har uttrykt sine meninger om hvordan landet hans bør styres, sa Jagland. (©NTB)

Les også: Business as usual med kineserne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.