- Kineserne gjør som de vil. De blir sterkere og vi blir svakere, sa senator Christopher J. Dodd etter en tale finansminister Timothy Geithner holdt til Kongressen om valutapolitikk torsdag.

Oppfordrer politikerne til å styrke renminbi
Geithner la vekt på den kinesiske valutaen, renminbi, som har skapt bekymring for amerikanerne i årevis. Amerikanerne mener kinesiske politikere holder valutaen kunstig lav, slik at kinesisk eksport får fordeler på bekostning av blant annet USA.

- Kina må legge til rette for betydelig og konsekvent appresisering over tid, slik at undervurderingen kan korrigeres og verdsettingen reflektere markedskreftene, sa Geithner.

- Det er på tide at Kina handler, sa den amerikanske finansministeren, ifølge Marketwatch.com .

Kina bruker rundt en milliard dollar hver dag på å holde renminbien fast til dollaren.

Ikke nok
Amerikanske politikere er imidlertid lei av å vente på at regjeringens forsøk å overtalelse og forhandling skal gi resultater. Det har gitt få resultater så langt, er holdningen i begge partier, ifølge The Wall Street Journal .

Senator Dodd, som er representerer Demokratene og Connecticut, og sitter i senatets bankkomité, var en av dem som manet til handlekraft.

- Det er ingen tvil om at den kinesiske økonomiske politikk og handelspolitikk er rene veisperringer for vår gjenopphenting, sa Dodd til forsamlingen der blant andre Geithner satt.

- Jeg har hørt hver administrasjon, demokrater og republikanere, fra Reagan til Obama, si omtrent det samme. Og Kina gjør som de vil, mens de blir sterkere og vi blir svakere. Det er på tide å endre strategi, sa Dodd.

Må tørre å kalle en spade for en spade
Senator Richard C. Shelby fra Alabama, som blant annet representerer Republikanerne i bankkomiteen, gikk langt i å påstå at administrasjonens feighet gjør det mulig for Kina å fortsette å holde valutaen kunstig lav.

- Det er ingen tvil om at Kina manipulerer valutaen for å støtte kinesisk eksport. Det eneste spørsmålet er hvorfor administrasjonen beskytter Kina gjennom å vegre seg for å kalle dem en valutamanipulator, sa Shelby.

Ingen faktisk oppmyking
Kinesiske myndigheter sa i juni at de ville myke opp fastkurspolitikken , men siden den gang har valutaen styrket seg kun en prosent mot dollaren. Renminbien har faktisk svekket seg mot en handelsvektet kurv av Kinas handelspartneres valutaer, sa Geithner under dagens høring.

- Takten i appresiseringen har vært for lav og omfanget for begrenset, sa Geithner.

Les også: - USA kan gå konkurs innen 2020

- Kan få katastrofale konsekvenser

- USA kan starte handelskrig

- Ingen tiltro til dollaren

Kina lar seg ikke presse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.