Kina har så langt i år kjøpt 1,6 prosent av fersk norsk oppdrettslaks (4,4 prosent inkludert Hong Kong), og er for lite til å påvirke det globale laksemarkedet, mener DnB Nor Markets. Eksportutvalget for fisk (EFF) har ikke fått signaler om problemer med eksporten etter fredsprisutdelingen fredag.

-Vi har ingen signaler fra aktører som jobber mot Kina i forhold til utfordringer etter fredsprisutdelingen, sier markedsdirektør Egil Sundheim i Eksportutvalget for fisk til TDN Finans.

-Kina er det åttende viktigste markedet for norsk sjømat, og det har vært en vekst i år. Totalt sett er Kina på fire prosent av sjømateksporten fra Norge, og lavere andel av laksen. (..) Samtidig har Kina et potensial for å bli et langt større marked for norsk sjømat, gitt utviklingen i økonomien der. Likevel tar det trolig lang tid å utvikle markedet, sier Sundheim.

Ifølge statistikk fra Eksport utvalget for fisk og Statistisk sentralbyrå har Kina så langt i år kjøpt 6.507 tonn fersk laks fra Norge, mens Hong Kong har kjøpt 11.359 tonn. Totalt tilsvarer det 4,4 prosent av den samlede eksporten av norsk laks, mens Kina representerer 1,6 prosent. Så langt i år er det solgt fersk norsk laks til Kina (inkludert Hong Kong) for 760 millioner kroner.

Analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets mener at det ikke er dramatisk for lakseprisene om forholdet mellom Norge og Kina skulle bli noe anstrengt i en periode.

-I 2009 kjøpte Kina rundt 44.000 tonn (sløyd vekt) atlantisk laks, noe som tilsvarer 3,3 prosent av det verdens oppdrettsproduksjon av atlantisk laks det året, sier Hatlebrekke til TDN Finans.

-Det blir uansett ikke dramatisk for laksemarkedet, men det er kjedelig med tanke på at Kina sammen med Brasil og Russland er de markedene har størst forventning til i årene som kommer, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.