Ved hjelp av massive stimuleringspakker leder Kina verdensøkonomien ut av ut av resesjonen, ifølge OECD.

– Kinesiske myndigheters raske og kraftige tiltak for å støtte økonomien har dempet virkningene av den globale resesjonen, sier sjeføkonom og OECD-visegeneralsekretær Pier Carlo Padoan.

– Kinas stimuleringspakker for å stabilisere økonomien og øke forbruket har også hjulpet resten av verden, sa Padoan i Beijing under lanseringen av rapporten

Kina er allerede verdens nest største økonomi, men giganten i øst kan komme til å passere USA og bli den ledende produsenten av industrivarer innen fem til sju år, skriver OECD i en rapport som ble lagt fram tirsdag.

Må øke forbruket
I rapporten understreker OECD at det er viktig at kinesiske myndigheter ikke sparer så mye som tidligere, når økonomikrisen er over. Offentlig forbruk må økes for å få fart i sosiale reformer på områder som utdanning, pensjoner og helsevesen, heter det i OECDs siste Economic Survey of China. Rapporten er den første på fem år.

Kina har råd til økt offentlig forbruk siden økonomien er så sterk. Gjelden utgjorde i 2008 kun 21 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og den er ventet å stige med bare 3 prosent i 2010 som følge av stimuleringspakkene.

Til sammenligning forventes gjelden i OECD-landene å nå hele eller overstige BNP, ifølge rapporten.

Levestandard
Men selv om regimet i Beijing har gjennomført reformer for å bedre sosiale vilkår de siste årene, er det fortsatt en lang vei å gå ifølge OECD. I rapporten listes det opp en rekke områder der myndighetene må handle for å øke kinesernes levestandard. Blant dem er en bedre samordning og styring av helsevesenet.

Samtidig advarer OECD om at en utlånsboble kan ramme finansinstitusjonene i Kina. Kinesiske myndigheter oppfordres om å innføre tiltak for å dempe bankenes iver etter å låne ut penger.

– Kinesiske banker har foreløpig kommet seg gjennom økonomikrisen på en bra måte, heter det i rapporten.

Kraftig utlånsvekst
Men videre advares det om at fjorårets utlånsvekst fører til risiko for en kraftig økning de neste årene av lån som ikke folk klarer å betale tilbake. Prisen på eiendom i Kinas byer har skutt i været det siste året, og OECD advarer om konsekvensene av et fall i prisene.

Den totale størrelsen på nye lån doblet seg nesten i 2009, til 1,4 billioner dollar, ifølge offentlig statistikk.

Situasjonen bekymrer kinesiske myndigheter, som forsøker å innføre tiltak for å dempe bankens låneiver. Dette er Kinas største utfordring fremover, mener OECD.

Organisasjonen anbefaler at Kina løsner grepet om den kinesiske valutaen yuan, åpner opp finansmarkedene ytterligere og gjennomfører flere økonomiske reformer.

Les også: Redde for kinesisk oppbremsing

- Dette ventes å ha steget med kun 3 prosentpoeng, til 24 prosent i 2010.

- Til sammenligning vil gjennomsnittsgjelden til OECD-landene ligge på nærmere 100 prosent av BNP i 2010, og trolig være på over 100 prosent i 2011.

(Kilde: OECD)