Boligprisene økte med 17 prosent de siste 12 månedene.

Det er en meget høy vekst, og langt over det ekspertene spådde på forhånd.

Men prisveksten er ikke over ennå, skal man tro ekspertene i Nordea Markets. Boligprisene vil fortsette opp med 15,5 prosent ut 2007, tror de.

Priser og renter opp
- Priveksten er på vei opp samtidig med renten, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets på en pressekonferanse i dag forbindelse med fremleggelsen av Økonomisk oversikt.

Nordea tror renten skal opp frem til sommeren før det stopper.

Han viser til at vanligvis følger boligprisveksten og rentehevinger hverandre med motsatt fortegn. Men de siste rentehoppene fra Norges Bank har ikke stoppet investeringslysten, snarere tvert imot. De siste kvartalene har boligprisveksten steget samtidig som rentene er økt. Det er et paradoks.

- Det er ikke det vi lærte på skolen, sier Juel.

Det er imidlertid ikke første gang dette skjer, det har skjedd i Storbritannia og USA også. Men prisene falt da kraftig i etterkant.

Juel forklarer dette paradokset med at rentene heves fordi temperaturen i økonomien er høy. Det henger sammen med at da er også sysselsettingen høy og folk kaster seg inn i boligmarkedet.

- Folk har tro på fremtiden, sier sjeføkonomen.

Avdragsfrihet hever prisene
Det faktum at det blir mer og mer vanlig med avdragsfrie lån, samtidig som boligskatten ble redusert, fører også til høyere priser.

- Det gjør at man kan sitte på høyere gjeld, sier han.

Samtidig er det mange som kjøper ikke ferdigstilte leiligheter for å selge dem før der er ferdige.

- Boligboomen er i en sluttfase, og mange kjøper på spekulasjon for å tjene penger, sier han.

Alt dette gjør at boligprisene vil stige videre, med høy prisvekst frem til første eller andre kvartal neste år, ifølge sjeføkonomen. Så vil veksten bli svakere utover i 2007-2008, tror han.

- Men jeg ser ikke noe krakk. Vi har ikke spesielt høye boligpriser, smertegrensen er ikke nådd. Kjøp bolig nå - eller vent, sier Juel.

Han viser til at andelen av boligutgiftene i forhold til lønnen ikke er høyere enn i 2000.

-Sålenge ikke Norges Bank blir tvunget til å heve rentene mer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.