SKAGEN-KONFERANSEN Fondsforvalter Marc Faber har ingen tro på at verdensøkonomien vil komme seg unna resesjon. For det er ikke bare USA som har en tøff periode foran seg.

For den formidable oppturen verdensøkonomien hadde fra 2001 til 2007 var stort sett drevet av et gjeldsfinansiert USA på høygir. Handelsunderskuddet gikk fra to prosent av BNP til syv prosent av BNP på seks år.

- Denne overskuddslikviditeten i verden kom fra et kjempehøyt handelsunderskudd. Nå har dette underskuddet blitt mindre, og da blir det også mindre likviditet internasjonalt, sa Faber på Skagen Fondenes nyttårskonferanse onsdag.

Internasjonal boom
Han peker på at USA i perioden økte importen fra Kina, som igjen førte til massive investeringer fra kinesiske bedrifter og derav en kraftig økning i den kinesiske etterspørselen. Spesielt var etterspørselen stor etter råvarer.

Det førte igjen til en kjempeboom i råvareprisene, og et velkomment tilskudd i statskassene til mange fremvoksende økonomier. Handelsforholdene bedret seg kraftig, likviditeten var skyhøy og de fremvoksende økonomiene investerte i kapitalvarer og luksusvarer i USA og Europa.

En internasjonal boom var et faktum for aller første gang i historien.

Ingen frikobling
Og det er nettopp derfor hele verden også kommer til å rammes når USA nå går inn i en resesjon.

- Det er mange som tror på frikobling, at resesjonen bare vil komme noen steder. Den globale økonomien er mye mer sammenvevd og vi har mye høyere grad av finansiell samhandling, sier han.

For selv om enkelte områder i Kina og India ikke vil oppleve negativ vekst, mener Faber at det vil slå like hardt for disse områdene.

- Tro meg, når du har vokst med ti prosent i året i noen år føles tre prosent vekst som resesjon, sier han.

Ser dollar-nedtur
Og en internasjonal resesjon vil kjøre dollaren enda lenger ned i gjørmen, tror Faber.

- Man kan ikke bare fortsette å trykke penger, slik man gjør nå, og forvente at det blir mer kreditt. Det kommer til et punkt der man hiver så mye penger på systemet at det ikke fungerer. Det vil føre til en svak dollar over tid, og tilslutt vil den ikke være verdt noen, sier Faber.

Men på tross av at han tror vi går en tøff tid i møte, har han fortsatt noen tips til de som vil være i markedet.

Gull og gårdsdrift
- Jeg anbefaler alle å ha noe i kontanter og noe i gull. Ekte gull, sier Faber.

Han synes anbefaler også å lære seg mer om gårdsdrift.

- Kjøp deg en gård i Nord-Norge og lær deg å kjøre traktor. Det er ingen som gidder å bombe i Nord-Norge, sier han.

Han begrunner det noe overraskende investeringstipset med at verden kommer til å bli stadig mer urolig, når Kina og Russland på den ene siden, og USA på den andre siden, skal kjempe om oljen i Midt-Østen.

Fabers investeringstips
For de som ønsker litt mer seriøse tips har Faber følgende smørbrødliste:

- Unngå eiendom i finanssentrum

- Kjøp aksjer i Asia

- Kjøp helseindustri

- Kjøp lokale merker

- Kjøp råvarer

- Kjøp turisme

- Kjøp finans i fremvoksende økonomier

DNtv:Se videointervju med Marc Fabers analyser og investeringsråd

Hva tror du er de beste investeringene i 2009? Diskutér under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.