Europeiske aksjemarkeder stiger markert torsdag etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken ECB uttalte at sentralbanken er klar til å gjøre det han må for å beholde eurosamarbeidet inntakt.

- Innenfor vårt mandat er ECB klar til å gjøre det som er nødvendig for å bevare euroen. Og tro meg, det vil være nok, sa sentralbanksjefen i en tale i London torsdag.

ECBs mandat inkluderer å kjempe mot unaturlig høye lånekostnader for enkelte stater, understreket sentralbanksjefen.

- I den utstrekning at risikopremien på enkeltstaters gjeld forstyrrer kanalene for overføringen av pengepolitikken, så kommer det innenfor vårt mandat, sa Draghi.

Ber om fortgang
Etter at rentene på spansk statsgjeld nådde nye høyder tidligere denne uken gikk spanske myndigheter ut med en oppfordring om å gjennomføre tiltakene som EUs toppledere ble enige om på møtet i Brussel i slutten av juni. Dette innebærer blant annet at det åpnes for støttekjøp av statsgjeld som kommer under press i markedet.

Den europeiske sentralbanken har tidligere gjennomført slike støttekjøp, men kun i et begrenset omfang.

- Kommentarene hans antyder helt klart at støttekjøp av spansk og italiensk statsgjeld vil bli tatt opp til diskusjon igjen. Det samme gjelder en ny LTRO, sier økonom Chris Scicluna i Daiwa Capital Markets til Bloomberg News.

Lettelse
LTRO blir brukt om sentralbankens billiglån til europeiske banker. Like før jul ifjor varlset Draghi bankene om at de ville få tilgang til ubegrensede mengder kapital i tre år til en rente lik sentralbankens styringsrente. Da de to LTRO-rundene ble gjennomført i desember og februar førte det til en umiddelbar lettelse i finansmarkedene.

For Spania innebærer Draghis uttalelser alellerede en viss lettelse i lånemarkedet. Renten på den spanske tiåringen faller tilbake rundt 35 basispunkter torsdag til like i overkant av syv prosent. Tidligere denne uken nådde tiåringen rekordhøye 7,69 prosent, ifølge Bloomberg News.

- Men akkurat som ifjor sommer vil vi forvente at nye obligasjonsskjøp fra sentralbanken vil være midlertidige og begrensede inntil andre tiltak kommer på plass, sier Scicluna til Bloomberg.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.