Prisene på nye eneboliger økte med 0,3 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor, og sammenlignet med 4. kvartal 2008 har prisene steget med 1,0 prosent.

Det viser prisindeksen for nye eneboliger, som Statistisk sentralbyrå legger frem i dag.

- Jeg tror ikke prisene øker noe særlig i nyboligmarkedet på kort sikt. Her har det heller ikke vært noen særlig prisstigning i det siste, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

- Satt ned prisene
For å få i gang nyboligprosjekter har prisene blitt satt i ned i forhold til hva folk trodde de skulle få før finanskrisen. Spesielt gjelder dette leiligheter, påpeker Jæger, som mener det fortsatt er mulig å prute på listepriser.

Eneboligprisene har vært stabile over lang tid, og her har etterspørselen også vært grei.

- Bygges for lite
Jæger skulle gjerne sett at nyboligmarkedet holder seg stabilt fremover, men mener at det bygges altfor lite i og rundt de store byene i forhold til etterspørselen som kommer, og at prisene dermed vil bli drevet oppover på lengre sikt.

En beregning Oslo kommune og Akershus fylkeskommune la frem i sommer viste at Oslo vil ha nesten 800.000 innbyggere i 2030, mens Akershus vil ha drøyt 700.000 innbyggere.

- Det er klart det blir underskudd på boliger, sier Jæger, som påpeker at byggepolitikken ikke tilrettelegger godt nok for bygging av riktige boliger til riktig pris.

Laveste årsvekst siden 2004
Mens nye eneboliger ble 1,0 prosent dyrere fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009, økte entreprenørenes kostnader med 2,3 prosent i samme periode, ifølge Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindeks for eneboliger i tre.

 

Årsindeksen, beregnet som et gjennomsnitt av de kvartalsvise indeksene, viser en prisvekst for nye eneboliger på 3,1 prosent fra 2008 til 2009. Dette er den laveste årsveksten siden 2004.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.