Peder Veiby og Svend Egil Larsen risikerer fengsel etter å ha gjennomført en rekke handler rettet mot en aksjerobot eid av det utenlandske meglerhuset Timber Hill.

De to utnyttet en svakhet i maskinens algoritme i nær et halvt år uten at Timber Hill oppdaget det. Denne uken har det i Oslo Tingrett blitt drøftet i retten om de to drev ulovlig markedsmanipulasjon, eller om de rett og slett bare var smartere enn en annen markedsaktør.

- Det er helt åpenbart at det de har gjort er greit, mener Jan Erik Meidell.

En bevisst risiko
Meidell var ansatt nummer tre da han begynte i Timber Hill i 1994. Han var med på å bygge opp meglerhusets posisjon innen market making i Europa, og var en av to ledere for deres trading i Europa. Meidell styrte de såkalte aksjerobotene, og han mener å kjenne Timber Hills algoritmer og tradingstrategier i detalj. I dag er Meidell PhD-student ved NHH og medeier i investeringsfondet NorthSeaGem.

Han mener det er "tull" at to personer nå sitter tiltalt for å ha utnyttet en svakhet i Timber Hills algoritmer.

- Timber Hill har valgt en strategi som innebærer risiko, og er innforstått med at den av og til vil medføre tap, sier Meidell til DN.no.

Timber Hill driver utstrakt handel ved hjelp av roboter og algoritmer. Roboter gir ekstrem hastighet, men har den ulempen at de handler mekanisk og ikke justerer lite hensiktsmessig adferd etterhvert slik et menneske kan (les Meidells forkl#229 av Timber Hills strategi i faktaboksen).

- Hva tenker du om at mennesker utnytter roboters svakhet når muligheten en gang i mellom byr seg?

- Klart det er greit. Den som er med på leken må tåle steken, sier Meidell.

Lønnsomt totalt sett
Det viktigste poenget er imidlertid at Timber Hill er fullt innforstått med at de ikke kan ha full kontroll over alle aksjer alltid, mener Meidell. Det er heller ikke så viktig - totalt sett er strategien nemlig lønnsom strategi for Timber Hill.

- De tenker at det de taper i én aksje, det vinner de tilbake i andre. Fungerer strategien i over 50 prosent av tilfellene så tjener du spenn, og det er akkurat det Timber Hill gjør, sier Meidell.

At det kan oppstå hull i systemet er en risiko Timber Hill velger å ta, mener han.

Småpenger
Peder Veiby har ifølge aktor Christian Stenberg en bruttofortjeneste fra handlene rettssaken omhandler på 243.000 kroner.

Svend Egil Larsens bruttofortjeneste er 156.442 kroner.

- Det er så lite penger at det gir Timber Hill blanke i. Handlene er også så små at det ikke bygger seg opp noen posisjon, og dermed innebærer det i praksis ingen økt risiko for Timber Hill, sier Meidell.

Småpenger
Timber Hill har vært fraværende i rettssaken som nå går i Oslo Tingrett, og de har heller ikke ønsket å svare på Dagens Næringslivs henvendelser.

- Jeg tror Timber Hills reaksjon til syvende og sist hadde vært "kjempebra, dere klarte å knekke algoritmen vår". Kanskje hadde de til og med tilbudt dem jobb, sier Meidell.

Risikerer fengsel
Aktors påstand mot daghandleren og studentenPeder Veiby er 120 dagers betinget fengsel. I tillegg kreves inndraging av bruttofortjeneste, som er på 243.000 kroner.

Påstanden mot daghandler og selvstendig næringsdrivende Svend Egil Larsen er 90 dagers betinget fengsel, og inndraging av 156.442 kroner.



Les også: Sjanseløse mot superraske aksjeroboter

<b>På innsiden: Utmanøvrert</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.