Onsdag ble det kjent at Helge Lund slutter som toppsjef i Statoil. Samme formiddag er hans nye lønn i britiske BG Group et hett tema.

Som Statoil-sjef tjente Helge Lund 13,8 millioner kroner i fjor, inklusiv bonus. I Storbritannia kan han få opptil 180 millioner kroner det første året.

Statoils styreleder Svein Rennemoe understreket på pressekonferansen tidligere i dag at den nye konsernsjefen ikke trenger å ha norsk pass. Overfor DN gir han uttrykk for at lønnsforskjellene ikke blir en altfor stor utfordring.

- Jeg tror at det å kunne tilby en konkurransedyktig - ikke lønnsledende - pakke til en ny konsernsjef er fult mulig, sier Rennemoe.

- Samtidig er det en krevende avveining mellom det norske, typiske nivået og det som er internasjonalt nivå i olje og gassindustrien. Den balanseringen blir en viktig del av jobben vår som styre, sier han.

Vil bruke tid

Styrelederen tror riktignok det «utvilsomt» finnes kvalifiserte kanditater i Norge.

- Jobben vår er å gjennomgå det som finnes og foreta priroitering av valg. Det skal vi bruke litt tid på, sier Rennemoe.

Noe mer presist svar på hvor  lang tid det kan ta å finne en ny toppsjef til Statoil, har han ikke.

- Nå er vi først i organiseringsfasen. Det er «tidlige dager». Jeg vil ikke gi noe tidsplan. Så raskt som mulig, sier styrelederen.

Ønsket av styret

Lund har sittet i sjefstolen i oljeselskapet i ti år. Han er den eneste av fire konsernsjefer i selskapets 42 år lange historie som slutter frivillig.

- Hva sier dette om jobben han har gjort?

- For det første sier det at selskapet har blitt et mer modent selskap med hensyn til virksomhetsstyring. Det synes jeg er veldig positivt. For det andre forteller det at Helge har gjort en framifra jobb. Han er omgitt av et styre som gjerne hadde sett at han fortsatte litt til, svarer Rennemoe.

-  Er det særlig krevende at han slutter i en tid hvor selskapet er under omstilling?

- Jeg tror ethvert tidspunkt når styret blir informert om at konsernsjefen går av kunne vært bedre. I dagens situasjon er vi i gang med en velykket strategi.

- God støtte

Styret har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef med umiddelbar virkning. Han er ikke aktuell som permanent toppsjef.

- Vi har et topplederteam under ledelse av Eldar som jeg tror kommer til å gjøre en kjempejobb. Og det er god støtte og anerkjennelse fra foreningene til valget vårt med hensyn til Eldar, svarer Rennemoe.

Styret vil ta i bruk ekstern støtte i sjefsøket, men ifølge Rennemoe er det ikke bestemt hvilke selskap som får hodejegerjobben.

Alt om Helge Lunds avgang:

- Helge Lunds markedsverdi er 24 milliarder

Tror Statoil vil få kvinnelig konsernsjef

Sætre er ikke aktuell som permanent Statoil-sjef

Kan få 890 millioner på fem år

- For Statoil tror jeg fornyelse kan være riktig  

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

Følte seg lurt av Helge Lund

- Mye vi skulle sett Statoil gjorde annerledes

- En svakhet at Helge Lund går av nå

- En nesten umenneskelig prestasjon  

Uten oljeprisen hadde Statoil gått «uhyggelig dårlig» under Helge Lund  

- En svakhet at Helge Lund går av nå

Helge Lund forlater Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.