Fredag ble det klart at eurolandene er blitt enige om å utstyre den varslede «brannmuren» mot nye kriser med 800 milliarder euro. Kun 500 av disse er nye midler, da 300 milliarder allerede er brukt til å støtte Hellas, Portugal og Irland, ifølge Bloomberg.

Les mer: Europeisk brannmur på 800 milliarder euro

I Oslo blir nyheten tatt godt imot av Sigbjørn Johnsen, men finansministeren legger seg på en varsom linje og advarer mot å tro at Europa er ute av uføret.

Resesjon
- Krisen er ikke over, for det er ingen vekst i europeisk økonomi, man regner med negativ vekst i år. Ledigheten er 24-25 millioner personer. Det er store utfordringer ennå, sier han til DN.no etter å ha lagt frem årets stortingsmelding om Oljefondet.

- Slik jeg ser det, så har det per i dag bidratt til å roe finansmarkedene. Og det er viktig for Norge, og ikke minst for landene i Europa, så man kan få litt pusterom til å konsentrere seg om den vikelige krisen, som er arbeidsledigheten.

I det siste har flere europeiske ledere, som Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble og Italias statsminister Mario Monti, uttalt at Europa begynner å øyne slutten på gjeldskrisen som førte til stor uro i markedene i høst.

- Håpefull
Sigbjørn Johnsen vil altså ikke gå like langt - «jeg er fortsatt håpefull, jeg bruker det uttrykket» - men vedgår at de siste ukene og månedene har vært preget av bedre nyheter enn på lenge.

- Det har kommet flere positive nyheter i det siste. Det ene er at man har fått på plass brannmuren, det andre er strukturen av det nye styringssystemet for utviklingen i euroområdet, og man har sett at italienske statsrenter har gått ned. Vi har fått positive nyheter fra USA. Man ser at det har roet seg i Europa, og det er viktig.

- Men så vil bare fremtiden vise hva som var nok, legger han raskt til.

Johnsen roser uansett sine kolleger i Europa:

- Det vi ser og tror er viktig å understreke, er at man har vist en veldig sterk politisk vilje til å finne en løsning på situasjonen, fordi man er en del av et fellesskap som må holdes sammen.

Les mer:

Vender ryggen til Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.