Søndag ble eurosonens finansministre enige om en krisepakke på inntil 30 milliarder euro i lån til Hellas. Men pakken kan vise seg å bli langt større enn først antatt, melder den tyske næringslivsavisen Handelsblatt osndag.

Ifølge avisen kan kriselånspakken komme til å bli tre ganger så stor som planlagt, melder Bloomberg News.

Handelsblatt viser til ikke navngitte kilder i Europakommisjonen. En en kilde hos tyske myndigheter bekrefter overfor avisen at pakken kan bli "minst dobbelt så stor" som hittil kommunisert.

Europeisk dugnad
Under en telefonkonferanse søndag ble eurosonens finansministreministre enige om å tilby 30 milliarder euro i lån til Hellas over de neste tre årene. Lånene kommer i tillegg til lån på inntil 15 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet IMF, skriver Financial Times mandag.

Nyheten om redningspakken førte mandag til umiddelbare reaksjoner i både aksje og rentemarkedene. I Aten steg børsen markert, mens renten på greske statsobligasjoner og prisen på forsikring mot mislighold av gresk statsgjeld falt markert.

Les mer: Gresk lettelsesrally

Fremdeles dyrt
Tirsdag var det stor interesse for den greske auksjonen av seks og tolvmåneders statssertifikater. Det ble solgt sertifikater for 1,56 milliarder euro. Opprinnelig var det planlagt å selge sertifikater for 1,2 milliarder euro.

Renten ble på henholdsvis 4,55 og 4,85 prosent på de to løpetidene. Dette er 400 basispunkter over tilsvarende tyske statspapir. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng. Renten var samtidig lavere enn renten på fem prosent som eurosonens medlemsland har tilbudt i sin redningspakke.

- Det faktum at grekerne slapp unna med å betale omtrent 50 basispunkter under det som var markedsrentene før auksjonen startet, kan tyde på at avkl#229en rundt hjelpepakken har hatt en positiv effekt på markedsaktørene, skriver makroøkonom Anders Grøn Kjelsrud i morgenrapporten fra DnB Nor Markets onsdag.

Små bevegelser
Renten på eventuelle lån fra eurosonens medlemsland er på fem prosent for tre års fastrentelån. Dette er over IMFs standard utlånsrente, men betydelig lavere enn hva markedet for øyeblikket krever for å låne ut penger til Hellas. I forrige uke ble toårige greske statsobligasjoner handlet med en rente på 7,45 prosent.

- Utover auksjonen så vi ingen videre bevegelser i de greske lånemarkedene igår, og mer må til for at EUs krisepakke virkelig skal kalles en suksess. Aktørene tenker nok på hvor mye som ennå gjenstår for Hellas på det politiske plan, skriver makroøkonom Shakeb Syed i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.

Les også: - En togkollisjon i sakte film (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.