På lang sikt kan et særnorsk, høyt rentenivå føre til industridød i konkurranseutsatt næring, tror sjeføkonomen. Det vil ramme hele det norske samfunnet - også offentlig sektor, som normalt er skjermet mot markedsbaserte svingninger i økonomien. Et rentenivå i Norge som ligger over det handelspartnerne våre har, gjør krona attraktiv for spekulanter.

- Vi er på vei over i farlig lende, hvor Sveits har befunnet seg lenge, der vi ikke klarer å tøyle kronekursen. Ofrene er store deler av konkurranseutsatt sektor. Vi begynner å nærme oss nivåer på kronekursen, der det ikke lenger lønner seg å satse i Norge, sier han.

Skremt
Den norske kronen lå onsdag på et meget høyt nivå mot euroen, dollaren og britiske pund etter at investorer fulgte etter Credit Suisse og begynte å kjøpe store mengder kroner. Utsikter til god avkastning og minimal risiko gjør krona magnetisk i en tid med finansiell uro og usikkerhet internasjonalt.

Andreassen er skremt over det han ser. Svaret er å kutte renten så fort som overhodet mulig, mener han.

- Norges Bank kan gjøre det over natten. Sentralbanksjefen trenger ikke vente til neste rentemøte i oktober, det holder med å ta et telefonmøte, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.