Det norske oljeselskap fikk et resultat før skatt i tredje kvartal 2011 på minus155 millioner kroner, mot minus 309 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før.

Det opplyser selskapet i sin kvartalsrapport onsdag.

Driftsresultatet ble et underskudd på 119 millioner kroner i kvartalet, ned fra 253 millioner kroner i tilsvarende kvartal ifjor. Driftsinntektene var på 82 millioner kroner, opp fra 81 millioner kroner i tilsvarende periode ifjor.

- Kvartalet har vært fantastisk for Det norske og for Norge. Vi har hatt fantastiske leteresultater og vi er i løpet av få uker transformert til et middels stort selskap og har en solid plattform for vekst, sa en som vanlig oppglød Det norske-sjef Erik Haugane på resultatpresentasjonen. Han viste til at Det norske var verdt 4 milliarder kroner i 2009, i dag verdsetter børsen selskapet til 10 milliarder kroner. Det er naturligvis Aldous-funnet som gjør Haugane lyrisk. Det norske har 20 prosent i funnet på Aldous Major sør.

- Dette funnet er noe som når folk starter i oljeselskaper drømmer om å finne tidlig i karrieren. Dette er definitivt en "company maker" for oss - og for Lundin også vil jeg tro.

Optimistisk ledelse
Produksjonen var 1.309 fat oljeekvivalenter pr dag i kvartalet, mot 1.852 fat pr dag i samme kvartal året før og 1.399 i andre kvartal 2011.

Storfunn
Det er et av de største funnene på norsk sokkel noensinne, og verdens største funn offshore i år. Operatørens ressursanslag er mellom 900 og 1500 millioner fat oljeekvivalenter. Det norskes andel er mellom 180 og 300 millioner fat. Med dagens oljepriser tilsvarer selskapets andel en brutto verdi på 146 milliarder kroner.

I tredje kvartal har Det norske også gjort et gassfunn på Norvarg i Barentshavet, der Total er operatør. Selskapet har 20 prosent andel i lisensen. I juli ble det også funn gass på Skalle i Barentshavet, der Det norskes har en andel på 10 prosent.

- Jeg har brukt ord som storeslem og enestående. Når vi som selskap tredobler vår ressursbase på et halvt år er det vanskelig å ikke bruke superlativer. Vi har 20 prosent i det som er av de største funn som er gjort på norsk sokkel noensinne. Fortsatt ser vi oppside i dette området. Sammen med plan for utbygging og drift på Jette er det fundament for et betydelig og fullverdig norsk oljeselskap, sier Haugane.

Etter storfunnet på Aldous Major sør har også Det norskes aksjekurs hatt en eventyrlig utvikling.

- Jeg er også glad, ikke minst på vegne av våre mange aksjonærer, at Det norske nå har en markedsverdi på over ti milliarder kroner. Det er en oppmuntring for de mange som har satset langsiktig på selskapet, sier Haugane.

- For oss er Aldous en hjørnesten og for å si det mildt - en plattform for vekst for Det norske i årene som kommer.