DNB og de andre bankene som de siste dagene har hevet boliglånsrenten for å møte de nye kapitalkravene til bankene, skal bare la renteendringen stå, mener kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities.

- Ja, renteøkningen bør ligge fast, sier Ringholm til DN.no.

Han er dermed uenig med Finansdepartementet og finansminister Sigbjørn Johnsen, som hevder at de nye reglene ikke gir grunnlag for å sette opp boliglånsrenten.

Les. Nye krav ikke grunnlag for økt rente

Både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen gikk tirsdag denne uken sterkt ut mot bankene som har satt opp renten.

- Det er ikke mulig å begrunne renteøkninger i dag med regler man ikke har sett, sa Stoltenberg på Finansnæringens dag i Oslo tirsdag denne uken.

Les: - Det er ikke mulig

DNB var først ute da de 8. mars varslet at de ville heve boliglånsrenten med inntil 0,3 prosentpoeng , og siden har flere fulgt etter.

- Ingen fasit
I dag sendte departementet ut sine fire forslag til kapitalkrav, men helt klar er saken likevel ikke, mener Ringholm.

- Johnsen sier at fasiten er på bordet, men det er den ikke, sier han.

- Det er mange måter å regne på i det som nå er lagt frem, så derfor foreligger ikke den endelige fasiten, sier analytikeren.

Lettere her, tyngre der
Noe av det som gjør bildet komplisert er at det i forslaget til nye kapitalkrav ser ut til å lettes på enkelte krav, samtidig som andre strammes inn.

- Det blir høyere vekting av boliglån enn bransjen har trodd, men det åpnes et håp for at vektingen av boliglån kan bli litt slakkere enn vi fryktet for noen måneder tilbake , sier Ringholm.

Les departementets forslag her . (ekstern lenke)

- Samtidig er det kommet frem at det blir skjerpede krav til hvor mye egenkapital man skal ha, og at de store bankene skal ha ekstra mye egenkapital. Det er jo fordyrende for bankene, sier Ringholm.

- Derfor bør renteøkningene ligge fast, sier Ringholm.

Hadde allerede tilpasset seg
I tillegg til at forslagene i seg selv ikke gir grunnlag for å droppe rentehoppet, mener Ringholm at det også er andre grunner til at bankene bør beholde renteøkningen.

Han viser blant annet til at bankene er blitt kritisert for å tilpasse seg regler man ikke enda har sett, slik Stoltenberg sa tidligere denne uken.

- Det er viktig å ta med seg det som har skjedd i nær fortid. Det siste tiåret har man sett at marginene på boliglån falt kraftig, en viktig driver for det var at bankene har tilpasset seg et nytt regelverk på vekting av boliglån som de trodde ville komme. Nå viser det seg at reglene ikke får den form bankene ventet, og da er det ikke urimelig at mye av den rentenedgangen blir reversert, sier Ringholm, med henvisning til bankenes tilpasning til Basel II.

Les også: Nye krav ikke grunnlag for økt rente

SISTE PÅ DN.NO: Røeggen vant i Høyesterett: - Full knock-out

<b>Forbrukerrådet: Nå må du kontakte banken og kreve pengene tilbake!</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.