Økonomene i DnB Nor Markets venter fremdeles at Norges Bank vil heve renten to ganger til i 2010, begge ganger med 25 basispunkter, noe som vil gi en styringsrente på 2,25 prosent ved årsskiftet.

Det skriver DnB Nor Markets i den andre tertialrapporten for 2010 onsdag.

- Vi tror renteøkningene i Norge kommer svært gradvis, skriver meglerhuset.

Økonomene venter at renten skal opp onsdag neste uke og i september. Til neste år blir det kun tre hevinger. Det gir en rente på tre prosent ved utgangen av 2011, under Norges Banks rentebane på 3,50 prosent.

Greid seg bedre
Økonomene viser til at hittil har Norge greid seg bedre gjennom tilbakeslaget enn de fleste andre land i Europa, og en årsak til dette mener de er at rentekuttene har virket sterkere i Norge enn i mange andre land.

"Det henger sammen med at norske husholdninger har en relativt høy gjeld i forhold til inntekt og at mesteparten av gjelden løper til flytende rente. Dermed ser vi også at veksten i husholdningenes etterspørsel har tatt seg vesentlig mer opp i Norge enn i Europa for øvrig og at boligprisene steg kraftig gjennom fjoråret. Behovet for lave renter er derfor ikke like stort i Norge som i øvrige europeiske land og i USA", heter det.

I løpet av første halvår neste år venter DnB-økonomene økning i styringsrentene både i eurosonen og i USA. Oppgangen ventes imidlertid å skje svært langsomt.

Foreverrer vilkårene
Økonomene peker også på at en sterk krone vil bidra til å forverre vilkårene for deler av næringslivet i Norge.

"For høye renter i Norge i forhold til i andre land vil kunne gi en for sterk krone over tid. Tilbakeslaget i økonomien har fått lønnsveksten markert ned. Produktivitetsveksten har falt, men ventes å ta seg opp. Sammen med en sterk krone ligger det derfor an til lav prisstigning de neste årene. Høy rente kan gi vedvarende lav prisvekst gjennom en sterk krone og lav lønnsvekst", heter det.

Les også: - Spøker for renteøkning i mai (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.