For de som nå puster lettet ut over å ikke ha mistet jobben i år, har Statistisk Sentralbyrå (SSB ) dårlige nyheter.

Byrået tror nemlig ikke at veksten i arbeidsledigheten snart er bak oss, men spår at den kommer til å øke gjennom hele 2010 også.

Vil slå ut
Konjunkturnedgangen har bidratt til at sysselsettingen falt med 1,5 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år. Til tross for det har arbeidsledigheten økt lite i år, etter en klar oppgang gjennom andre halvår ifjor.

- Fallet i sysselsettingen har blitt motvirket av redusert yrkesaktivitet, spesielt ved økt tilstrømming til høyere utdanning. Den svake utviklingen i sysselsettingen ventes å fortsette i 2010, og da i større grad enn i år slå ut i økt arbeidsledighet, skriver SSB i sin ferske rapport "Økonomiske analyser".

Som årsgjennomsnitt spår byrået at arbeidsledigheten kommer til å stige til 94.000 personer i 2011 og holde seg om lag uendret til 2012. Dette utgjør vel 3,5 prosent av arbeidsstyrken.

Små justeringer
Samtidig justerer SSB sine vekstanslag noe, der det spås et mindre fall i veksttakten enn ved forrige rapport i september.



Les om forrige rapport her: - Ledigheten vil øke i lang tid

Nordea-analytiker Erik Bruce skriver i sin morgenrapport torsdag at SSBs bilde ofte avviker mye fra Norges Bank, og at han ikke trodde på vestentlig endring i prognosene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.