Nye tall fra Nav viser en sterk, men ikke overraskende ledighetsvekst i mars.

Ved utgangen av forrige måned var det registrert 70.700 helt arbeidsledige hos Nav. Dette tilsvarer en arbeidsledighet på 2,8 prosent.

Sesongjusterte tall viser at ledigheten har økt med 4.200 personer i løpet av mars, eller 5.200 hvis man inkluderer personer på tiltak.

Les hele saken her:
Kraftig økning i ledigheten

Se også video:

- Ille, som ventet
- Like ille som vi fryktet, sier seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

First Securities anslo en ledighetsvekst på 5.300 personer.

- Så vi traff ganske bra. Økningen er riktignok ikke verre enn i januar og februar. I januar økte ledigheten med nesten 6.000 personer, og i februar var økningen på 5.200. Men det er en beskjeden trøst, for tallene er ille. Og ledigheten vil fortsette oppover, sier Wilhelmsen.





line.kaspersen@dn.no


Han tror ledighetstoppen vil ligge på 5 prosent inkludert personer på tiltak.

- Jeg tror ledighetstoppen nås i 2010, sannsynligvis i løpet av første halvår. Da regner vi med at rundt 120.000 personer vil være arbeidsledige, sier seniorøkonomen.

Les også:
Tviholder på jobbene sine
Slik gjør du deg uunnværlig
Slik beholder du jobben

Hjelp fra lav rente
Wilhelmsen peker på at dette er ikke er mye høyere enn ledighetstoppen i 2004.

- Da var det kanskje mellom 110.000-112.000 arbeidsledige. Den store forskjellen er imidlertid at veksten i ledigheten har vært mye kraftigere denne gangen. Fra ledighetsbunnen i 2008 og til toppen i 2010 vil det kanskje være 70.000 flere ledige personer, forklarer Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Han tror likevel ikke at ledigheten vil bli fullt så ille som på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

- Da hadde vi pengepolitikken mot oss. Norges Bank har nå senket renten kraftig og vil fortsette å kutte renten mer fremover. Det tror jeg kommer til å bremse ledighetsveksten på sikt, sier Wilhelmsen.

Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.