New York (NTB-Reuters-DPA): I mars i år fikk Richard Fuld en bonus på 126 millioner kroner for sin innsats som toppsjef for den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers. Nå er eventyret over.

Lehman Brothers varslet mandag at selskapet vil slå seg selv konkurs, og Fuld må ta sin del av skylden, mener analytikere i USA. Charles Peabody i selskapet Portales Partners sier til nyhetsbyrået Reuters at selskapets øverste leder må ha feilvurdert situasjonen grovt.

– Société Générale i januar i år ble rammet av et tap på nærmere 40 milliarder kroner. Dette tapet skyldtes ren svindel, i Fulds tilfelle er det snakk om feilvurderinger – men situasjonen er like fortvilet.

Overmot?
– Fuld feilet da han ikke tok de svekkede regnskapstallene alvorlig nok. Han led av en type overmot som preger alle toppsjefer som sitter lenge i jobben: Han tenkte at det var han som hadde bygd opp selskapet, og at det var verdt mer enn markedet forsto, mener Peabody.

– Dick Fuld kom inn på feil spor for tre til fire år siden da Lehman kjøpte opp store mengder boliglån. Nå betaler han prisen, sier eiendomsforvalteren Ralph Cole i forvaltningsselskapet Ferguson Wellman.

Fuld har vært øverste leder for Lehman Brothers i vel 14 år. Han legger skylden for de etter hvert uoverstigelige problemene i selskapet på «børshaier», og sier ifølge nyhetsbyrået DPA at disse haiene har ødelagt hans livsverk.

Virksomhet
Lehman Brothers ble grunnlagt i 1850 av tre tyske brødre som hadde utvandret til USA. Selskapet utviklet seg etter hvert til et globalt konsern som drev med investeringer, vare- og aksjehandel samt økonomisk forskning og rådgivning.

Dick Fuld begynte å jobbe i selskapet i 1969 og var deltaker i den bitre indre striden rundt salget av Lehman Brothers til finansselskapet Shearson og kredittkortgiganten American Express i 1984. Ti år senere ble Lehman Brothers skilt ut igjen som eget selskap.

Som sjef for selskapet som var den fjerde største investeringsbanken på Wall Street, satset Fuld sterkt på boliglånsmarkedet. Da dette markedet stupte, viste det seg at Lehman Brothers satt på langt flere råtne lån enn selskapet hadde ryggrad til å bære.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.