I Dagens Næringsliv i dag raser oljegründer og styreleder i avdelingen Olje & Gass i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, Ståle Kyllingstad over at Statoil bare velger utenlandske leverandører.

De siste månedene har nesten alle de store byggekontraktene på norsk sokkel hvor Statoil er involvert som eier eller operatør havnet utenfor Norge, hovedsakelig i Asia.

Les mer: Kyllingstad raser mot Statoil

Statoil-sjef Helge Lund har tidligere i år uttalt at prisene må ned på norsk sokkel .

Og prisen er en viktig årsak til at Statoil gang på gang velger sørkoreansk og ikke norsk, innrømmer Ola Anders Skauby, leder for informasjon på norsk sokkel.

- Vi ser at norske leverandører ligger mellom 10 og 30 prosent over den internasjonale konkurransen, sier han, og understreker at både tekniske og økøonomiske kriterier ligger til grunn for valg av leverandør, og at kapasitet er en del av den vurderingen.

"Travelt"
- Opplever dere at kapasiteten i norsk leverandørindustri er sprengt?

- Det er riktigst at leverandørene selv beskriver sin kapasitet, men vi ser at det er travelt. Samtidig må vi se dette i et lengre løp, og da er det viktig at de priser seg riktig.

- Hvis ikke er det ikke interessant for dere?

- De må ha rett pris i tillegg til kvalitet og kapasitet. Vi ser nå at de ligger flere titalls prosent høyere enn konkurrentene.

- Ståle Kyllingstad viser til at dere har plassert ordre på 29 milliarder i Sør-Korea, og peker på at også de kan få kapasitetsproblemer. Er det noe dere vurderer?

- Vi ser på kapasiteten også internasjonalt. Selskaper i Sør-Korea har vist i sine anbud at de har den rette kombinasjonen av pris, kvalitet og kapasitet, sier Skauby.

Les Statoilsjef Helge Lunds syn på prisgalloppen i norsk oljeindustri her .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.