LONDON: - Flyene er "game changeren". Vi har ikke råd til ikke å kjøpe nye fly, sier Bjørn Kjos til DN.no.

I dag var han til stede på World Low Cost Airlines Congress på Sofitel Hotel i London, der han møtte toppsjefer fra en rekke andre lavprisflyselskaper over hele verden.

Men Norwegian-toppsjefen har aldri hatt noen forbilder blant dem:

- Nei, jeg har ikke det. Selv om alle driver lavprisflyselskaper og flere er gode venner av meg, er disse selskapene våre ganske forskjellige. Og det er strategiene våre også. Men jeg vil jo si at Norwegian ligger et skritt foran på noen områder, blant annet på wifi-satsingen vår, sier Bjørn Kjos til DN.no.

- Bedre å gå konkurs med nye fly
I dag ble det også fokus på Norwegians massive flyordre. Den friske satsingen på nye fly er helt nødvendig for å få ned kostnadene, mener Kjos.

- En gang sa jeg til noen skeptikere at "det er bedre å gå konkurs med nye fly enn med gamle fly", og det står jeg ved. Usikkerheten rundt oljeprisen fremover er så stor at for å kunne tjene penger må man ha drivstoffeffektive fly, sier han.

Også på et annet område ligger Norwegian foran de aller fleste lavpriskonkurrentene: I andre kvartal 2013 er det klart for deres mye omtalte langdistansesatsing.

Både analytikere og mange av konkurrentene har ristet på hodet - og spår at Norwegian ikke har sjanse til å greie seg i dét markedet. Bjørn Kjos merket skepsisen også blant deltakerne på kongressen i London i dag. Men han lar det ikke gå inn på seg og bare ler bort kritikken:

- Haha, jeg får bare mer og mer tro på det! slår han fast.

- De skal få se at det går
Kjos peker på at alle var negative da Ryanair og easy-Jet startet lavprisflyselskaper i sin tid.

- Ingen trodde at de ville greie det, men se hvor de står i dag. Vi står på vårt, og jeg er sikker på at flere lavprisflyselskaper vil satse på langdistanse etterhvert. Jeg liker å være et skritt foran. Bare vent, de skal få se at det går, sier Kjos.

Han mener man må tenke på hvor markedene er og hvordan folk vil reise i fremtiden

- Og man trenger ikke å være Einstein for å forstå at de vil reise fra øst til vest. Derfor har vi stor tro på langdistansesatsing mot fjerne østen, sier Bjørn Kjos.

Han mener at Dreamlinerne vil sikre lave priser til kundene, lavere kostnader for Norwegian og høy kundetilfredshet.

- Dét er verktøyet vårt. Det vil bli et "change in the game".

Ikke nominert
I kveld kåres verdens beste lavprisflyselskap på World Low Cost Airlines Congress i London. Norwegian er ikke engang nominert, det er derimot Air Arabia, easyJet, Indigo, Ryanair og Southwest.

Men Bjørn Kjos er ikke skuffet.

- Nei, jeg er ikke det. Men jeg synes Norwegian er verdens beste lavprisflyselskap, jeg! ler han.

Les også:
Bjørn Kjos har tjent over 400 millioner på et halvt år
Sjokkpriser på lange ruter fra Norwegian

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.