Bildebloggen ”Look At This Fucking Hipster” (Latfh) har på kort tid blitt svært populær blant mote, musikk og trendbevisste "hipstere" verden over ifølge The Observer. Nå skal bloggen utgis i bokform.

Den noe rettighetsmessige kontroversielle bloggen poster bilder rappet fra ulike steder på nettet, av såkalte ”hipstere”, akkompagnert av skarpe, vittige og ironiske billedtekster. Ifølge The Observer er det forlaget St. Martin’s Press som har huket tak i den tidligere ukjente anonyme forfatteren bak bloggen, Joe Mande.

Dette er bare det siste tilskuddet i rekken "blogg til bok"-prosjekter, der obskure - gjerne veldig sære, men humoristiske blogger blir kjøpt opp og gitt ut av store forlag. D2.no har tidligere omtalt boken Stuff white people like.

 
Tidligere polfarer og innehaver av Kagge-forlag, Erling Kagge, mener det kan være fruktbart å følge med i bloggverden som forlegger.

- Vi er interessert i å se hva folk er opptatt av, og da er det å lese blogger en viktig del for å holde seg oppdatert. En ting som kjennetegner blogger er at det er ikke er så mange som leser dem, og det er en av flere faktorer som gjør at de er spennende å følge med på, sier Erling Kagge til D2.no.

Pionérhipstermagasinet Vice har i mange år bedrevet heftig harselering med tilfeldige folk og stilen deres i den legendariske kult-spalten "Dos and Don'ts", som kom ut i bokform i 2004 i boken ”Vice Dos and Don'ts: 10 Years of VICE Magazine's Street Fashion Critiques”.

Kagge mener dette kan være i særeste laget for et norsk publikum, men at det kan være en interessant utgivelse med tanke på å bygge merkevare.

- Jeg har lenge tenkt rundt Vice-bøkene, og også vurdert å lage en norsk vri på dem. Jeg tror en slik bok vil være vanskelig å selge i Norge, men man vet aldri. Kanskje kan det være noe for et forlag som av en eller flere grunner veldig gjerne vil opparbeide det de omtaler som ”kredd”, påpeker han.

 
Problematisk rettighetsmessig
Joe Mande selv er ingen humoramatør, men jobber som standup-komiker ved UCB-teateret i New York, og ble nylig utropt til ”best new comedian” av magasinet Time Out New York.

Nisjesjangeren "blogg til bok" blir av mange sett på som kontroversiell, kanskje spesielt på grunn av rettighetsspørsmål. Ifølge Mande er opphavsrett til bilder ikke noe han har brydd seg om så langt.

- Jeg har ikke fått tillatelse av fotografen til å bruke noen av bildene som ligger på bloggen min. Frem til nå har det fungert slik at folk bare mailer meg bilder de enten har tatt selv, eller funnet på nettet. Det har funket fint på bloggen min frem til nå, men vil vel åpenbart ikke gjøre det på trykk. Forlag vil jo gjerne ikke bli saksøkt, sier Joe Mande til D2.no.

Han understreker at han er i gang med å finne ut av rettighetsspørsmålene nå. Men om han ikke har vært redd for å bli saksøkt selv, sier han ikke noe om.

Kagge mener det er problematisk å gi ut en slik bok, med tanke på opphavsrett til bilder.

- Jeg ville tenkt meg om en ekstra gang før jeg unnlot å være nøye med å klarere bilderettigheter i et slikt tilfelle. Generelt er det smart å spørre en gang for mye, enn en for lite.

I vinden
Flere store forlag har den siste tiden kastet seg på trenden om å lete på nettet for å finne gode bokidéer.

Bøkene "This Is Why You're Fat" (HarperStudio), "Pets Who Want to Kill Themselves" (Three Rivers Press), Chuck Norris Facts (Gotham), og "Stuff White People Like" (Random House) er resultater av dette, hvorpå sistnevnte bok ble liggende på The New York Times bestselgerliste i ukesvis.

Kagge mener det er flere norske blogger som har bok-potensial.

- Det er helt klart bloggere i Norge som bør skrive bok. Får jeg tid skal jeg ringe noen av dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.