SKAGEN-KONFERANSEN På hotellet SAS Scandinavia har fondsforvalterne Skagen Fondene samlet eliten av verdens økonomieksperter for å komme med sine anslag for hvordan aksjemarkedene kommer til å se ut i 2009.

La seg flat
En av dem som måtte sluke noen kameler etter krasjet i verdensøkonomien i 2008 er kanadieren David Abramson, som også deltok på fjorårets konferanse.

Med god kjennskap til egen skivebom startet Abramson sitt foredrag med å legge seg flat.

- Jeg håper å gjøre en bedre jobb med mine spådommer i år. Og det er absolutt ikke å legge listen høyt, sa en ærlig Abramson.

Selv om mange eksperter er pessimistiske med tanke på 2009, mener Abramson det er for tidlig å avskrive året allerede i januar. Selv om verdens regjeringer kommer til å måtte adressere den strukturelle krisen i flere år fremover, kan det bli hyggelige muligheter likevel.

Abramson er Managing Editor i det kanadiske analyseinstituttet Bank Credit Analyst (BCA), hvor han har vært ansatt i 20 år. Abramson har i mange år dekket de globale rente-, aksje- og valutamarkedene.

Ser muligheter
Han tror man kan få sykliske kappløp som gir store muligheter for en rekke aksjer. Men Abramson, som i mange år har dekket de globale rente-, aksje- og valutamarkedene, advarer mot å stole på at den amerikanske forbrukeren kommer til å redde veksten.

Han tror amerikanske forbrukere kommer til å stramme inn i sitt forbruk på samme måte som de gjorde på begynnelsen av 90-tallet.

Kveles av gjeld
- Den amerikanske forbrukerens shoppingdille er over. Den faller av vekten av sin egen gjeld, sier han og viser til at mye av veksten i forbruket har vært kredittdrevet. Abramson forventer at forholdet mellom privat forbruk og privat gjeld i USA kommer til å ligge som for snart to tiår siden.

Til DN.no utdyper han at en fremtidig vekst kan komme fra de fremvoksende økonomiene.

- Det kan komme fra Kina, men vi vet ikke, sier han før han legger til at veksten i Kina i 2008 endte på 13 prosent.

- Det steg voldsomt selv da det bråstoppet i resten av verden, sier han.

Mye i riktig retning
Abramson er opptatt av at demografien i en rekke vekstland er positive med tanke på videre vekst, selv om ett barn-politikken i Kina har gjort at den er mindre oppløftende for det landet enn for en del av de andre.

Men han tror at antallet kinesere som går ut i arbeidslivet, kjøper seg hus og tar opp huslån kan være med på å holde forbruket høyt.

- Den potensielle vekstraten er enorm, oppsummerer den kanadiske økonomen.

Abramson, som selv har studert hva som skjedde på 30-tallet, mener det er utrolig hvor mange likhetstrekk det er mellom dagens krasjlanding og den man opplevde i kjølvannet av kollapset 1929.

Ny medisin
- Men den finanspolitiske tilnærmingen er veldig annerledes, sier han og trekker frem at selv konservative regjeringer som den tyske har lagt frem en stor tiltakspakke for økonomien. På 30-tallet var regjeringene svært tilbakeholdne med å sprøyte penger inn i systemet og valgte å følge gullstandarden som satte store begrensninger.

Med all verdens regjeringer som kjemper mot deflasjon, noe Abramson sier er riktig, tror han det kan bli store muligheter for sykliske rally i et ellers vanskelig strukturelt klima.

God som gull
Derfor anbefaler han aksjer som har global eksponering og selskapsobligasjoner, med en liten overvekt i vekstmarkedene.

Og selv om gull som råvareklasse har mye mot seg om dagen, når etterspørselen etter smykker synker og mye smeltes om, tror råvareeksperten at gullprisen kan nå nye rekorder, både regnet i dollar, euro og yen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.