Kjell Inge Røkkes Aker-konsern er etter salg av Aker Yards og deler av Aker Kværner, nå Aker Solutions, svært godt stilt.

Med penger i banken og ingen gjeld, kan han følge finanskrisen via avisene. Det gir også muligheter til investeringer på billigsalg, men et slikt fokus vil ikke Røkke ha.

Har lært
- Det er formuer som går tapt nå. Man skal ha respekt for den effekten krisen har på folk, sier Røkke, og minner om at han har vært gjennom kriser selv.

- Derfor har jeg investert som jeg har gjort i ettertid, sier han.

- Er det noen som banker på din dør for å få hjelp?

- Jeg vil ikke kommentere hvem som banker på min dør.

Han avviser at han var klarsynt med timingen av salgene.

- Det var mer en tilfeldighet enn noe annet at vi solgte Aker Yards og daværende Aker Kværner på et bra tidspunkt. Det var en del av en langsiktig investering.

- Var det flaks?

- Ja, det er en del her i livet som er flaks.

Slik forvalter Røkke sparepengene
Røkkes verdier ligger i eierskapet i Aker ASA - morselskapet som eier en rekke større og mindre selskaper.

-Er det på tide å reinvestere penger nå?

- Hva de skal brukes til er opp til Aker, sier han.

- Hva med dine private investeringer? Er det på tide å endre disse?

- Jeg har bare én investering. Det er Aker. Privat har jeg penger i langsiktige obligasjoner og i banken, og tar ut det jeg mener vi som familie trenger, sier han.

- Og du skal ikke revurdere investeringene nå?

- Nei.

- Hvordan merker du krisen?

- Jeg følger med på tv og i avisene, og når en finansguru som Alan Greenspan sier at dette har han ikke sett før, og dette kan være en 50- eller 100-årskrise, så er det klart vi legger merke til det. Men Aker-selskapenes daglige drift er ikke påvirket, sier han.

Aker-verdier fordunster
Men også Aker-selskapenes egne aksjer faller i verdi, og det ser Røkke.

- Det er aldri hyggelig av verdiene faller, og man må alltid ha fokus på hvorfor det skjer. Er det dårlig management?

- Men jeg er fisker. Jeg er ingen finansekspert. Å spørre meg om utsiktene i finans er som å spørre drosjesjåfør om aksjetips. Det er mange andre som kan svare på dette, sier han.

Selv er han glad for å ha muligheten til å se langt:

- Men man slutter ikke å tenke på sommeren selv om det er en lang vinter, sier Røkke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.