Pedersen mener fremdeles at det skjer for lite i forhold til å sikre størst mulig lønnsom utvinning fra de store modne feltene på norsk sokkel. Den negative trenden innen oljeproduksjon fortsetter – og var også i 2010 større enn ventet.

- Dette er en stadig sterkere grunn til å finne konkrete virkemidler for å snu den negative utviklingen før det er for sent. Vi må bevege oss fra håp og ambisjoner til å etablere løsninger basert på et realistisk beslutningsgrunnlag, sier Pedersen i en pressemelding.

- Disse løsningene vil kreve større investeringer og omstillinger som vi må komme i gang med snarest. For å opprettholde produksjon og fortsatt høye inntekter til staten på lengre sikt, vil SDØE-porteføljen også ha behov for tilførsel av nye ressurser fra nye leteområder, fortsetter han.

Sterk vekst
Økt produksjon av gass gir sterk vekst i inntektene for fjerde kvartal for Petoro.

Resultatet er på 31 milliarder kroner, opp fra 25 milliarder i samme periode året før.

Produksjonen av olje og gass er opp fra 1,08 til 1,18 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Oljeproduksjonen faller imidlertid med ni prosent, men inntektene fra oljesalget stiger som følge av en 22 prosents økning i oljeprisen.

Det er særlig Troll og Oseberg som har økt produksjonen i fjerdekvartal.

For hele 2010 endte oljeprisen opp 27 prosent i forhold til 2009, eller på gjennomsnittlig 482 kroner, mot 380 kroner i 2009. Gassprisen falt 10 prosent i 2010 sammenlignet med 2009.

Kostnadene steg med 1,8 milliarder kroner i 2010, opplyser Petoro, mens investeringene falt med 2,6 milliarder kroner på grunn av utsatte prosjekter, og avsluttingen av utbyggingen på Gjøa.

Samtidig ser Petoro at flere prosjekter kom tilbake på et bedre spor i løpet av året.

- Jeg er spesielt fornøyd med at vi fikk Valemon tilbake på sporet. Samtidig ser vi at kostnader som flatet ut under finanskrisen igjen er på vei oppover, sier Kjell Pedersen i en pressemelding.

1000 milliarder
Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) på norsk sokkel har generert en netto kontantstrøm til staten på mer enn 1000 milliarder kroner, siden Petoro ble etablert i 2001.

Kontantstrømmen i 2010 ble 104 milliarder kroner. Det er nesten 7 milliarder kroner mer enn året før, hovedsakelig som følge av høyere oljepris.

For året som helhet utgjorde inntekter fra salg av tørrgass 68,0 milliarder kroner i 2010, mot 70,3 milliarder kroner i 2009. Det ble solgt totalt 15 prosent mer gass enn året før, til sammen 39,5 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) inkludert salg av tredjeparts gass. Dette tilsvarer 681 000 fat o.e. per dag. Gassinntektene fra Troll alene utgjorde 40 prosent av de samlede gassinntektene. Gjennomsnittlig gasspris var 1,76 kroner per Sm3, 10 prosent lavere enn i 2009

Årets samlede inntekter fra olje og våtgass (NGL) var 81,0 milliarder kroner, mot 73,7 milliarder året før. Salgsvolumet var totalt 175 millioner fat, som er 479 000 fat per dag. Nedgangen i produksjon av olje og NGL er noe større enn forventet og skyldes lavere produksjonen fra de modne oljefeltene.

Venter høy pris
Det ventes en stabil, høy oljepris i 2011, noe som hovedsakelig begrunnes med økt etterspørsel etter olje som følge av bedring i verdensøkonomien. I tillegg bidrar usikkerhet knyttet til den politiske utviklingen i flere av landene i Nord-Afrika og Midtøsten til å styrke oljeprisen.

Det ventes ingen økning i produksjonen fra SDØEs portefølje de kommende år, men en ytterligere vridning fra olje til gass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.