For to år siden startet Forbrukerombudet prosessen mot det de mener er urimelige vilkår i Apples nettbutikk iTunes.

Nå er tålmodigheten slutt og saken skal endelig avgjøres.

- iTunes har vist manglende vilje til å komme oss i møte i vårt krav, og vi forbereder oss nå til behandling av saken i Markedsrådet, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en melding.

Låser deg inne
Saken dreier seg om at de fleste av sangene du kjøper på iTunes har kopibeskyttelse. Denne skal hindre deg i spille av sangene på andre musikkspillere enn Apples egen. Apple har nektet andre å lisensiere denne teknologien og har arbeidet aktivt mot de som har prøvd seg.

Til sammenligning har Microsoft fritt lisensiert ut sin kopibeskyttelse til alle som vil lage musikkspillere.

Med andre ord vil du være låst til Apples spillere hvis du kjøper mye musikk fra iTunes, og med deres markedsdominans er ikke dette uproblematisk. Mange foretrekker uansett Apples iPod-er, men det er ikke sikkert Apple lager de beste spillerne om ti år.

Platekompaniet og Telenor planlegger en ny platebutikk der alt vil være fritt for kopibeskyttelse, les: Sammen om nettmusikk i Norge

Ikke tilfredsstillende
iTunes hadde frist til 3. november for å svare på Forbrukerombudet. Brevet de sendte inneholdt svært lite nytt, og dermed havner saken i Markedsrådet.

Forbrukerombudet krever at musikken som selges på iTunes Store må kunne spilles på andre musikkspillere enn iPod.

- Siden saken startet i 2006 har ikke iTunes kommet med tilfredsstillende løsninger for å fjerne innelåsende mekanismer iTunes Store, heter det i meldingen fra Forbrukerombudet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.