- Markedene overreagerer.

Slik startet Spanias økonomiminister Luis de Guindos sin tale i nasjonalforsamlingen mandag. Tidligere på dagen steg renten på den spanske statens tiårslån til over 7,5 prosent i annenhåndsmarkedet. Dette er det høyeste nivået siden 1996 og langt over nivået som er regnet for å være bærekraftig over tid.

De Guindos avviser imidlertid at landet nå blir nødt til å be EU og IMF om en fullskala krisepakke i tillegg til de 100 milliarder euroene som landet har fått til å redde den kriserammede banksektoren.

- Selvfølgelig ikke, sa de Guindos til pressen etter talen i nasjonalforsamlingen.

Må ha krisehjelp
Mandag reagerer finansmarkedene blant annet på at flere spanske regioner nå ser ut til å være avhengig av krisehjelp fra nasjonale myndigheter. Ifølge spanske medier kan syv av de 17 regionene i Spania komme til å søke om krisehjelp fra krisefondet på 18 milliarder euro som de nasjonale myndighetene opprettet i forrige uke.

Børsen i Madrid fortsatte å falle mandag etter fredagens kraftige fall på nærmere seks prosent. På det meste var hovedindeksen Ibex 35 i Madrid ned mer enn 5,4 prosent mandag. Senere har imidlertid indeksen hentet seg inn igjen og er i skrivende stund ned 2,6 prosent.

Forbyr shorthandel
Rundt 14.30 mandag innførte spanske børsmyndigheter et midlertidig forbud mot all shorthandel i alle aksjer i tre måneder. I august ifjor innførte Spania, sammen med Belgia, Frankrike og Italia, et lignende forbud mot shorthandel i finansaksjer.

- Jeg tror ikke det er spesielt smart, men det var å forvente. Forrige gang hadde det ikke noen varig effekt. Dette blir gjort for å forsøke å forhindre spekulasjon fra hedgefond, men nedsalget har ingenting med spekulasjon å gjøre. Dette er ikke hedgefond som forsøker å ta ned markedet, sier Owen Callen i Danske Bank i Dublin til Bloomberg News.

Italia innførte også et forbud mot shorthandel i enkelte aksjer i dag. Dette forbudet gjelder imidlertid bare i én uke og kun for aksjer i utvalgte bank- og forsikringsselskaper.

Les også:

<b>Nye sjokkbølger fra Spania</b>

<b>Knallsterk krone: - Frykten er tilbake</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.