Før helgen meldte RS Platou etter et krisemøte at selskapet utsetter børsnotering til aksjemarkedet har roet seg.

Meglerhuset har hatt en sterk posisjon innenfor offshore- og shippingsegmentet de siste årene og burde være et hett objekt for potensielle investorer om man baserer seg på den økte offshore-aktiviteten i markedet. Den siste tids børsuro får skylden for at prisen blir for høy.

- Vi vurderer markedet, om vi skal gå for børs eller om vi skal vente, sa Platou-sjef Peter M. Anker til Finansavisen torsdag etter møte med tilretteleggerne ABG Sundal Collier og Arctic Securities.

Planen er å hente mellom 660 og 825 millioner. Investorene skulle imidlertid være villig til å betale betydelig mindre, ifølge FInansavisen som viser til kilder.

  - Børsen har falt så mye at ganske mange noteringer har blitt utsatt og mange som trader under emisjonkurs, så det er ikke så appetitt for nye emisjoner på Oslo Børs, sa Anker til Dagens Næringsliv torsdag.

RS Platou er dermed det siste i rekken av selskaper som avventer børsnotering i lys av et svakere markedet. Forrige måned ble det kjent at blant annet Apply Sørco, som driver med levering av offshorehoteller samt vedlikehold og modifikasjoner, skjøv på tidspunktet for børsnotering. Det samme gjaldt riggselskapet Odfjell Offshore.

Les også: Nok en børsnotering kan bli utsatt

Oljemyggen Fram Exploration prøver imidlertid lykken og er i disse dager i markedet for å hente inn kapital i forbindelse med børsnotering. Selskapet meldte før helgen om at tegningsperioden ville bli forlenget med 5 dager, til onsdag 22. juni.

- Et spørsmål om verdsettelse
Arctic Securities registrerer et noe svakere marked for børsnoteringer generelt.

- Det har vært et fantastisk norsk børsnoteringsmarked frem til påske. Det er hentet inn svært mye penger, spesielt i riggsektoren, mens markedet nå er litt tråere. Så sentimentet for børsnoteringer er noe dårligere enn det har vært tidligere i år, sier corporate-sjef Petter Bakken i Arctic Securities til DN.no. som legger til;

- Det er fullt mulig å gjøre transaksjoner for de rette selskapene, det er mer et spørsmål om verdsettelse, sier han.

Internasjonale investorer mette på norske aksjer
Retningen på Børsen har vært usikker, og stor børsnoteringsaktivitet har bidratt til å gjøre investorene mette, forklarer Arctic-toppen.

- Det har vært svært mange emisjoner i Norge, og også internasjonale investorer har følt at de har fått mye norsk eksponering de siste 6 månedene. Det er litt mer avventende akkurat nå, sier Bakken.

- Sterkt underliggende riggmarked
Den massive kapitalinnhentingen blant børsnoterte selskaper de siste månedene, har i hovedsak vært drevet av riggsektoren. Corporate-sjefen venter denne aktiviteten å avta.

- Kapitalinnhenting til rigg-selskaper har vi sett toppen på for en god stund, men ikke det underliggende markedet for rigger, for det er svært sterkt, sier Bakken.

Sist inn døren
Fredag i forrige uke gikk den siste riggsatsningen på børs, også den tilrettelagt av Arctic Securities, sammen med Fearnley Fonds. UK-baserte Awilco Drilling AWDR, med blant andre investor Øystein Stray Spetalen og pumpekongen Trond Mohn på eiersiden, klarte i prosessen å få med seg 17,5 millioner dollar etter at aksjene ble priset i laveste ende av et indikativt intervall på 31 til 35 kroner per aksje.

Awilco eier og drifter to halvt nedsenkbare borerigger, "WilPhoenix" og "WilHunter". Riggene er i avslutningsfasen av sine respektive klasse- og oppgraderingsarbeider i Polen. Riggene har kontrakter med brønnoperatørselskapene AGR og SPD i Storbritannia for 7-brønnsprogrammer med begynnelse i mai 2011.

Les også: Spetalens riggspill på børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.