Verdens børser sikter mot himmelen etter at amerikanske myndigheter meldte at de tar over de to boliglånsgigantene Freddie Mac og Fannie Mae.

- Vi har ikke sett det samme lettelsesrallyet i kredittmarkedene, sier porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holberg Fondene til DN.no.

Kredittkrisen har herjet med verdens finansinstitusjoner i mer enn ett år nå. Kollapsen i det amerikanske boligmarkedet har skapt en bølge av usikkerhet og mistillit i kredittmarkedene. Risikopremiene har nådd rekordhøyder.

Det har vi også fått merke her hjemme. Norske banker må betale store påslag på sine innlån, selv om de har holdt seg langt unna alt som heter subprime.

Dyrere enn Norges Bank
Kredittkrisen har gjort at norske boliglån har blitt langt dyrere å betjene enn det rentehevingene fra Norges Bank normalt ville medført.

Helgens offentlige overtakelse av de to amerikanske boligfinansieringsgigantene Freddie Mac og Fannie Mae kan ha medført et vendepunkt i kredittmarkedene, både internasjonalt og her hjemme.

De to husbankene garanterer for nærmere halvparten av amerikansk boliggjeld. Frykten for at en av de to skulle kollapse på grunn av manglende kapitaltilgang ble til slutt så stor at regjeringen grep inn. Nå er det amerikanske myndigheter som garanterer for gjelden.

Ikke rentefall med det første
Men om redningsaksjonen er et vendepunkt i kredittmarkedene, og dermed også for boligslånsrentene, er foreløpig uklart. Risikopåslagene har ikke blitt mindre siden nyheten kom i helgen.

- Det er heller motsatt, sier Holberg-forvalteren.

Dermed må norske låntagere trolig se langt etter en lavere boliglånsrente med det første.

- Norske kredittspreader har ikke beveget seg særlig i dag, og markedet famler fortsatt i blinde, sier Torgersen.

Og før helgen var det ifølge forvalteren en voldsom turbulens i det norske kredittmarkedet.

- Da var det flere norske banker som var i det norske obligasjonsmarkedet og lånte penger på spreader vi ikke har sett tidligere. Det tyder på det stikk motsatte. Her må norske låntagere forberede seg på dyrere boliglånsrenter, advarer Torgersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.