Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation REC faller videre på børsen fredag, og er ned henholdsvis 15 og 40 prosent på ukes- og månedsbasis. Aksjen tynges blant annet av overtilbud og prisfall i solcelle-markedet (PV) - samt generell børsnedgang.

Handelsbanken Capital Markets skriver i en oppdatering fredag at aksjemarkedets prising av Rec-aksjen reflekterer verst tenkelig scenario og ekstremt dårlige utsikter.

- Industrien justerer seg for svake markedsforhold og reduserer kapasiteten, mens prisfallet påvirker etterspørselen positivt. Vi venter derfor bedret markedsbalanse innen slutten av tredje kvartal eller fjerde kvartal 2011. Vi mener at markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for sektoren, og spesielt for Rec, som er et scenario vi ikke er enig i, heter det fra analytiker Anita Huun i meglerhuset.

Ser konsolidering
Handelsbanken mener solarstektoren står overfor en konsolidering, og at det vil skje "heller tidligere enn senere". I det bildet er Rec svært attraktivt, ifølge meglerhuset.

- Etter vårt syn er REC Silicon og REC Singapore attraktive eiendeler, og med den nåværende lave kursen vil vi ikke bli overrasket hvis det tiltrekker kjøpere. Alene er REC Silicons fair value over dagens markedsverdi, heter det i oppdateringen.

Handelsbanken venter at Rec vil rapportere et ebit-resultat i andre kvartal 2011 på 481 millioner kroner fra en ebitda på 772 millioner kroner i første kvartal. Meglerhuset opprettholder en kjøpsanbefaling med kursmål 20 kroner.

SEB venter også bedring
Meglerhuset SEB Enskilda skriver i en oppdatering at de også venter bedre markedsbalanse i andre halvår.

- Med de nåværende spotprisene nedstrøms er det veldig få selskaper, om noen, som er lønnsomme, og det er naturlig at selskaper med svak kostnadsposisjon og kapitalbase utsetter kapasitetsutvidelser og reduserer produksjonskapasitet. Kombinert med rapporter om bedret etterspørsel, venter vi at markedsbalansen i andre halvår bedrer seg, men med fortsatt overkapasitet i industrien, hovedsakelig nedstrøms, heter det.

Waferprisene fortsetter å falle. Taiwan-baserte waferprodusenter holder prisene fortsatt over to dollar per enhet, men selskapene vil tape penger hvis silisiumsprisene holder seg på 50 dollar pr kilo.

Ifølge Digitimes-kilder er prisene nå på mellom 2,10-2,20 dollar per enhet.

Næringslivsavisen 21st Century Business Herald skriver fredag at Kina planlegger å eliminere silisiumsprodusenter som ikke tilfredsstiller myndighetenes krav om energieffektivitet og miljø innen to år, ifølge en kilde i GCL-Poly Energy.

Rec-aksjen REC faller 5 prosent til 9,01 kroner og er omsatt for 88 millioner kroner.

Les også: - Kun for å gjøre amerikanerne gladere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.