- Vi håper noen av avgjørelsene har bidratt til økt oppmerksomhet fra media for hvordan de kan misbrukes av aktører med kriminelle hensikter. Mediene er på jakt etter gode historier og i den jakten blir dere egnede verktøy, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til DN.no. Han er leder for verdipapirteamet hos Økokrim.

Viktig avkl#229
Koss trekker spesielt frem saken mot investoren Inge Sørensen som ble dømt for markedsmanipulasjon. Ifølge dommen skal han ha gitt en journalist i DN.no tilgang til et brev som ga inntrykk av at det var opprør blant obligasjonseierne i DNO. Nyhetssaken om opprøret bidro til at aksjekursen falt kraftig den påfølgende handelsdagen. Sørensen oppfordret i forkant en investorvenn til å shorte DNO-aksjer.

- Lagmannsretten la til grunn at kunnskap om en kommende markedsmanipulasjon kan være innsideinformasjon, sier Koss. Han trekker spesielt frem at kunnskap om feilinformasjon også kan være innsideinformasjon.

- Det var en viktig avkl#229, sier Økokrims mann.

Feilslått
Petter Gottschalk er professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI. Som forsker på hvitsnippkriminalitet er han ikke overrasket over at kriminelle forsøker å bruke pressen for å oppnå en fortjeneste i aksjemarkedet.

- Hvis aksjekurser ikke stiger er det et nullsumspill. Hvis du skal gjøre raske penger må du enten vite noe som ikke andre vet eller spre et rykte som ikke er sant. Det er de to tingene som påvirker aksjekursen, sier Gottschalk. Likevel tror han ikke norsk presse er noe stadig verktøy for kriminelle.

- Generelt er det sånn at media må passe seg for sine kilder og triangulere informasjonen gjennom å sjekke forskjellige steder. Det er norske medier nøye på. Dette er en advarsel som ville passet bedre til media i andre land hvor det er mer søppeljournalistikk. Norge er i særstilling. Dessuten er aviser som Dagens Næringsliv og Finansavisen gode på selv å ha kunnskap om ting, parerer professoren.

For Koss og hans kolleger som jobber med etterforskning og straffeforfølging av innsidehandel og andre brudd på verdipapirhandelloven, har det vært nok å ta seg til i 2012.

- Det har vært et aktivt år hvor vi har fått viktige dommer både hva gjelder endel juridiske avkl#229er og hvor domstolene har domfelt basert på store og utfordrende bevisbilder, sier Koss.

Han trekker frem saken mot far og sønn Gulbrandsen som begge var tiltalt for å ha solgt seg ned i DNO-aksjen i forkant av en negativ artikkel om selskapets rettigheter til oljeressurser i Nord-Irak. Saken havnet i Høyesterett for å avklare om det var et krav for domfellelse at informasjonen de tiltalte satt på var egnet til å bevege aksjen «merkbart» for at det skulle regnes som misbruk av innsideinformasjon.

Økokrim nådde frem med sin tolkning, og den opprinnelige frifinnelsen fra tingretten ble opphevet.

Mer enn idioter
Selv om Økokrim siden opprettelsen av et eget verdipapirteam i 2000 stadig oppnår domfellelser i innsidesaker, råder det fortsatt en myte om at det bare er idiotene som blir tatt.

Denne oppfattelsen er verdipapirteamets leder opptatt av å få hull på.

- Jeg tror vi er på god vei til å oppklare selv de mest profesjonelt og best organisert kriminelle handlingene, sier han.

Koss mener årets dommer mot Eltek-gründer Alain Angelil, Acta-høvding Fred Ingebrigtsen og den tidligere Pareto-megleren Per-Robert Jacobsen, som riktignok ennå ikke er rettskraftige, viser at også kompliserte saker ender med straff.

- Vi mener at disse sakene viser at vi evner å få domfellelse selv når sentrale, profesjonelle og kunnskapsrike aktører anvender utspekulerte måter til å skjule sin kriminalitet, sier en offensiv førstestatsadvokat før han legger til:

- Gjennom rettspraksis og etterforskningen får vi stadig nye avkl#229er og bygger ny kompetanse. Men den utviklingen må fortsette videre, sier Hans Christian Koss.

Gikk på en smell
Men det er ikke alle juridiske avkl#229er det siste året som har gått i Økokrims favør. Den profilerte Skagenfond-forvalteren Kristian Falnes ble frikjent for brudd på taushetsplikten både i tingretten og i lagmannsretten. Økokrim anket saken videre til Høyesterett fordi den mente lovanvendelsen var feil. Men i mai snudde landets øverste rett tommelen ned for Økokrims tolkning. Falnes gjorde altså det rette da han informerte ledelsen i Q-Free om sin mistanke om at konkurrenten Kapsch forsøkte å kjøpe en firedel av selskapet på billigsalg etter å ha drevet kursmanipulasjon.

Fotfølger markedet
Nå på nyåret skal teamet hans ansette en ny spesialetterforsker, og i annonseteksten søkes det spesielt etter en person med erf#229 som megler eller analytiker i et meglerhus.

- Vi vil fortsatt prioritere å ta de større, sentrale og profesjonelle aktørene, sier Koss, men legger til at man samtidig tar konsekvensen av at markedet nå vrir seg bort fra ren aksjehandel og over til handler med derivater og obligasjoner.

- Vi vil derfor ha en særlig oppmerksomhet mot derivatmarkedet og obligasjonsmarkedet fremover, opplyser han.

Les også: DNO-investor fikk fengsel - varsler anke

Falnes frifunnet i Q-Free-saken: - En lettelse å legge dette bak seg

- Skuffet over dommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.