Store volumer skifergass kan senke gassprisene og gi lavere vekst i oljefondet enn rgjeringen legger til grunn.

Årsaken er at ny teknologi gjør det mulig å utvinne skifergass mye billigere enn tidligere. Dermed presses råvareprisen ned, og inntektene til oljefondet skrumper.

– Det teknologiske gjennombruddet som gjør det mye billigere å utvinne skifergass enn tidligere, er meget bekymringsfull for Norge, sier professor Steinar Holden ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Halvert oljeproduksjon
I Nordsjøen vil norsk oljeproduksjon snart være halvert fra toppåret 2001.

Håpet har vært at den stadig økende gassproduksjonen skulle kompensere for oljefallet når det kommer til inntekter i Statens pensjonsfond – utland, oftest omtalt som oljefondet.

Oljefondet er ikke bare vår alles pengebinge og sparekonto, det er også herfra politikerne henter fra overskuddet på avkastningen til smøring av den løpende økonomien.

Langt under
Holden sier til Dagens Næringsliv at det ligger an til klart lavere inntekter fra gass enn det myndighetene tidligere har regnet med, og at det vil gi betydelig lavere inntekter til oljefondet etter hvert.

I nasjonalbudsjettet for 2010 som regjeringen la fram i høst, er det forutsatt en gasspris på 1,80 kroner per standard kubikkmeter fra neste år og fram til 2020. I dag ligger prisen rundt én krone.

Statoil tvunget til prisinnrømmelser
Avisen mener å erfare at Statoils oppnådde gasspris nesten er halvert fra toppnivået på 2,40 kroner i toppåret 2008, som følge av reforhandlede langsiktige kontrakter. Kontraktene er imidlertid omgitt med konfidensialitet og ingen kan bekrefte opplysningene.

Torsdag legger Statoil-sjef Helge Lund fram selskapets årsresultat i London. Da presenteres også nye langtidsmål for selskapet.

Les også: Norsk oljefremtid i det blå

- Oljealderen går mot slutten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.