DnB Nor sendte onsdag ettermiddag ut en børsmelding der de avviser massive tap i fjerde kvartal, etter at tapsfrykt har sendt aksjekursen i utforbakke mandag og tirsdag.

Les også: Bjerke slår tilbake

Det har også svirret spekulasjoner om at DnB Nor kan komme til å trenge en emisjon, for å sikre størrelsen på egenkapitalen. Det avviser DnB Nor på det sterkeste.

- Vi gjentar det vi sa i tredje kvartal da vi ga uttrykk for at vi skal styrke egenkapitaldekningen fremover. Det klarer vi fordi vi har en underliggende meget god og solid inntjening i banken. Som gjør at vi på tross av økte tap og tapsavsetninger avleirer et positivt resultat som gjør at vi er i stand til å styrke egenkapitalen vår uten å emittere, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB Nor til DN.no.

- Garanterer dere at dere ikke trenger en emisjon?

- Garanti er det ingen som kan gi. Det jeg sier nå er basert på våre beste forutsetninger og vurderinger, presiserer Næss.

Ikke ubegrenset med penger
Nordea Norge-sjef Gunn Wærsted sa til DN.no tidligere onsdag at hun så to måter å styrke egenkapitalen på, enten å emittere aksjer eller å kutte på utlån.

Les også: - Har ikke penger til gode prosjekter

- Vi har aldri sagt at vi har ubegrenset med egenkapital slik at vi kan vokse ubegrenset. Men vi står overfor akkurat de samme utfordringene og vi må også i dagens situasjon prioritere. Vi har forsøkt å prioritere personkunder og små og mellomstore bedriftskunder, det har vi også kapasitet til. Vi har også kapasitet til å håndtere store konsernkunder. Men det er klart at der har vi måttet prioritere, sier han.

Større bedrifter, med store lån i for eksempek obligasjonsmarkedet, kommer til å gå en tøff tid i møte.

- DnB Nor og norske banker har ikke kapasitet i dagens situasjon til å absorbere de lån som norske selskaper ikke får refinansiert i det internasjonale markedet. Spesielt obligasjonslån og serftifikatlån som er hentet tidligere i kapitalmarkedene, sier han.

Må øke kapasiteten
- Hvem skal da hjelpe disse bedriftene?

- Det er en av de sentrale problemstillingene som sentrale myndigheter og banknæringen nå diskuterer. Hva slags tiltakspakke skal kunne øke kapasiteten til norske banker, sier han.

Norske myndigheter arbeider nå med en tiltakspakke til norske banker. Den er varslet å komme etter at regjeringen legger frem den generelle redningspakken på mandag.

- Det er viktig at det blir en pakke som er målrettet og som kan virke raskt, og som er sammensatt på en måte som en samlet norsk finansnæring kan nyttiggjøre seg av, sier Næss

Ingen bankkrise
Det har vært mye spekulasjoner knyttet til størrelsen på tapene fremover i DnB Nor-konsernet.

- Hvor lenge blir det usikkerhet knyttet til tapene?

- Det er det mange oppfatninger om. Alle sier vel at krisen som rammer finans og realøkonomien vil vare en tid. Det er ingen som tror at den stopper i 2009. Men vi vil ha effekter av denne også godt inn i 2010, sier Næss.

- Har vi nå en bankkrise?

- Internasjonalt er det ikke tvil om at det er en bankkrise. Men så langt her hjemme i Norge har vi klart oss ganske godt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.