I samme periode i fjor gikk tre av fire av DNB Eiendoms salg over prisantydning. Snittboligen i deres portefølje går 86.000 kroner, tilsvarende 1,8 prosent, over prisantydning.

– Dette er ikke urovekkende høyt, og er innenfor det som må forventes i et lett stigende marked. Vi anser pluss/minus 10 prosent som «blink», skriver direktør Terje Buraas i DNB Eiendom i en epost.

– Det er rett og slett et sunnere marked enn det vi har sett på lenge.

Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.
Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom. (Foto: Stig B. Fiksdal/DnB)

Buraas forteller at små leiligheter under 45 kvadratmeter har en salgstid på 23 dager i snitt, og at det også er en rask omsetningstid på enheter på over 100 kvadratmeter og spesielt på Oslo vest.

Direktøren i DNB Eiendom sier at totalmarkedet er omtrent som det var i 2017, men at det tilføres nå omtrent ti prosent flere boliger i markedet enn det som selges, som er positivt for å unngå for brå vekst.

– Prisantydningen i vår portefølje tilsier en prisvekst i forhold til februar på cirka 1,5 prosent nominelt, opplyser han.

«Nå løsner det»

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren ser samme utvikling som Terje Buraas.

– Ja, vi ser akkurat det samme. Jeg er overrasket over hvor godt salg det er nå, spesielt i Oslo, men egentlig over hele landet. Og jeg er også overrasket over at det er veldig bra med oppdrag inn. Januar og februar var rolige måneder, men nå løsner det, sier Meier til DN.

Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.
Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Meglerne våre melder om masse folk på visninger og god aktivitet i budrundene. Spesielt småleiligheter går nå en del over prisantydning, legger hun til.

Hun tror det er flere grunner til sunnhetstegnene i boligmarkedet:

– For det første falt prisene såpass mye gjennom fjoråret at både selgere og kjøpere nå har et inntrykk av at bunnen er nådd. Etter noen rolige måneder er det alltid slik at vi ser bevegelser etterpå. En annen årsak til at det nå ruller i gang igjen, er nok at mange har utsatt et planlagt boligsalg i noen måneder, men nå er nødt til å selge. Det er jo grenser for hvor lenge man kan utsette et salg hvis man befinner seg i en livssituasjon som gjør at man før eller siden må flytte på seg, sier Meier.

Svingninger blant de minste

De gjennomsnittlige boligprisene i Oslo har steget 4,1 prosent, der de minste leilighetene har steget 5,6 prosent, viser nylige tall for Eiendomsverdi og Eiendom Norge, som lager månedlige rapporter om det norske bruktboligmarkedet.

– Det er betraktelig bedre respons enn for noen måneder siden. Det er flere på visning, gode budrunder og vi har hatt flere salg som har gått langt over prisantydning, sa daglig leder og eiendomsmegler Tina Marie Stålborg i Nordvik & Partners Nydalen nylig.

Tina Marie Stålborg daglig leder i Nordvik & Partners Nydalen.
Tina Marie Stålborg daglig leder i Nordvik & Partners Nydalen. (Foto: Fartein Rudjord)

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener småleilighetsmarkedet svinger vesentlig mer enn andre boligtyper. Årsaken er at etterspørselen er svært varierende.

– Mange av kjøperne er enten sekundærboligkjøpere eller førstegangskjøpere, og det er målgrupper som ofte faller fra eller kommer til avhengig av konjunkturene, har Dreyer sagt til DN.

Gir analytikerne hodebry

Et stigende norsk boligmarkedet har også vært tema i Norges Banks «Pengepolitisk rapport». Ifølge den ferske rapporten anslår banken en boligprisnedgang på 0,7 prosent i år, men deretter en oppgang på 2,0 prosent, 2,6 prosent og 2,9 prosent de neste tre årene. Torsdag sa sentralbanksjef Øystein Olsen at boligmarkedet ser ut til å gå inn for en «myk landing».

I SSBs «Økonomisk utsyn» var også boligprisene spådd å synke i år, før en ny stigning er ventet de neste tre årene. SSB-forsker Thomas von Brasch sier boligprisene er det mest krevende å spå under utviklingen av nye økonomiske prognoser.

– Boligmarkedet har vært det mest usikre å predikere, fordi utviklingen rett og slett har vært i utakt med resten av økonomien. Da renten ble satt ned under oljeprisfallet, gikk prisene opp. I det siste har det gått motsatt vei, sa von Brasch til DN da rapporten ble lagt frem.(Vilkår)

Kjetil B. Alstadheim forklarer hva som kan skje videre i Listhaug-saken.
03:55
Publisert: