DN.no presiserer at Beate Sjåfjell i sitatet om diktatur og demokrati, uttalte at diktatur kan virke mer effektivt enn demokrati, ikke at det er mer effektivt.

Aker Solutions har i halvannet år hatt samme person i rollene som toppsjef og styreleder. Det er ikke i tråd med anbefalingene for norske aksjeselskap.

Øyvind Eriksen er det selskapet selv kaller arbeidende styreleder i Aker Solutions. I praksis er han både styreleder og fungerende toppsjef i konsernet, men offisielt er stillingen som konsernsjef ubesatt. Eriksen er i tillegg daglig leder i Aker ASA, som eier 28 prosent av Aker Solutions gjennom eierskap i Aker Holding, og sier selv at han bruker ca. femti prosent av tiden sin på hvert av selskapene.

Aker Solutions selv er ganske så fornøyd med situasjonen, og nylig uttalte Øyvind Eriksen at de ventet på den perfekte kandidat, og at det ville vært umulig å gjennomføre alle endringene i selskapet det siste året med en ny konsernsjef på plass.

- Det er jo slik i samfunnet ellers også - at det kan virke mer effektivt med diktatur enn demokrati. Et system som sikrer habilitet og ordnede former er ikke nødvendigvis det mest effektive, men man må jo tro at lovgiver har hatt tanker om balansen mellom effektiv ledelse og habilitet og ikke for stor risiko for interessekonflikter, sier Beate Sjåfjell, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Norsk naivitet
- Styret er jo organet som skal sørge for balanseringen av de forskjellige interessene som er i et selskap, og det legges derfor stor vekt på å sikre habilitet og uavhengighet gjennom lover og r egler, sier Sjåfjell.

Tilsynelatende er det få som reagerer på praksisen i Aker Solutions, også blant aksjonærene som ikke har tilknytning til Røkke-systemet, som eier 60 prosent av Aker Solutions. Sjåfjell mener små norske forhold kan være noe av forkl#229en, men også en grunnleggende tro på at alt er i orden i norske selskaper.

- Å si at man regner med at det er ordnede forhold er en norsk, naiv holdning som ikke tar inn over seg det potensialet som ligger i utnyttelse av systemet, sier Beate Sjåfjell.

Skjerpede regler
Professoren viser til at allmennaksjeloven ble endret i fjor sommer, slik at det nå ikke bare er ulovlig å ha samme person som styreleder og daglig leder, men også at daglig leder ikke skal være styremedlem. Men allmennaksjeloven sier lite om konsernstrukturer og nevner ikke konsernsjefer, og dermed bryter ikke Aker Solutions noen lov.

- Men man kan jo spørre seg om ikke samme hensyn bør gjøres gjeldende for konsern, sier Sjåfjell.

I tillegg til loven reguleres børsnoterte aksjeselskaper av det som kalles Corporate Governance-anbefalingene, eller Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse (Ekstern lenke). Oslo Børs krever med hjemmel i forskrift og lov at selskapene redegjør for om de følger anbefalingene hvert år, og dersom selskapet ikke gjør det må årsakene forklares.

- Sånn sett er dette mer enn en anbefaling som selskapene står fritt til å følge eller ikke, sier Sjåfjell.

I anbefalingen heter det at heller ikke andre ledende ansatte i selskapene bør sitte i styret.

- Dette taler for at man bør vurdere om ikke anbefalingen mot rolleblanding også skal gjelde konsernsjefposisjonen, sier Sjåfjell.

Staten bør sikre ryddige forhold
- Det Aker Solutions gjør er neppe lovstridig, men det er grunn til å skjerpe kritikken når det har pågått i halvannet år, dette er klart uryddig. Når man etter halvannet år sier at man venter på den perfekte kandidat høres det ut som om man er veldig bekvem med situasjonen.

Staten er medeier i Aker Holding sammen med Aker ASA. Næringsdepartementet eier 30 prosent i Aker Holding, noe som gir et indirekte eierskap i Aker Solutions på 12 prosent.

- Staten som aksjonær burde være minst like opptatt som private investorer at det er ordentlige forhold i selskapene de er engasjert i. Det er absolutt grunn til å påpeke at staten som aksjonær bør sikre ryddige forhold, men de har gang på gang vist at de er tilbakeholdne med å gjøre noe som aksjonær. Det er et spørsmål om det ikke ville vært bedre med en stor privat aksjonær enn en statlig.

- Uryddige forhold går utover tilliten, ikke bare til selskapet, men også til staten. Denne faren påpeker Staten selv i eierskapsmeldingen, med hensyn til å sørge for at selskapene tar samfunnsansvar. At staten sørger for ryddige ledelsesforhold bør være et minimum, sier Sjåfjell.

- Legger til grunn...
Beate Sjåfjell påpeker at det er naivt å tro at alt er greit fordi selskapet selv sier det. Og nettopp det er svaret Nærings og handelsdepartementet gir på kritikken.

I en epost til DN.no skriver departementets informasjonsavdeling følgende:

- Staten eier aksjer i Aker Kværner Holding og er gjennom det indirekte eier i Aker Solutions. Staten som eier forholder seg til rolledelingen i selskapslovgivningen. Ansettelse av konsernsjef er i henhold til loven lagt til selskapenes styre, så dette er en sak for styret i Aker Solutions.

- Vi legger til grunn at selskapet følger aksjelovens regler og prinsippene for god eierstyring

Har utnevnt daglig leder
Aker Solutions ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men pressetalsmann Geir Arne Drangeid ønsker å presisere de faktiske forholdene i selskapet. Han påpeker at Leif Borge er daglig leder i det børsnoterte morselskapet Aker Solutions ASA. Han er også konserndirektør og CFO i Aker Solutions-konsernet.

- Forholdet mellom styret og administrasjon i Aker Solutions, herunder Øyvind Eriksens rolle som arbeidende styreleder, er regulert i selskapets styrende dokumenter, herunder styreinstruks og autorisasjonsmatriser. Dette er omtalt i selskapets redegjørelse om Corporate Governance, sier Drangeid.

Selskapet minner også om at det ble understreket da Eriksen ble arbeidende styreleder at han selvfølgelig vil være inhabil i saker som berører Aker Solutions' kommersielle og forretningsmessige forhold til Aker ASA og selskaper eid av Aker.

Øyvind Eriksen er nylig kåret til årets businessperson av bladet Kapital, der han i et lengre intervju presenteres som konsernsjef i både Aker ASA og Aker Solutions.